Bravčové kocky na víne s glazovanou zeleninou
- 800 g bravčových kociek na guláš
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 5 bobkových listov Mikado
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- čerstvý tymian
- 400 ml suchého červeného vína
- rastlinný olej Promienna
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
- 200 g stopkového zeleru
- 100 g cibule
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 3 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 200 ml bravčového vývaru
- 2 lyžice masla Pilos
- 400 g zemiakov
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 ml mlieka Pilos
- 2 lahôdkové cibuľky
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Duc De Coeur
- 100 g mrkvy
- 100 g karfiolu
- 100 g kalerábu
Potrebujeme
- sitko, väčší hrniec s pokrievkou
Postup
Bravčové kocky na víne
Umyté a osušené bravčové kocky ochutíme soľou, čiernym korením, novým korením, bobkovými listami, čerstvým rozmarínom a tymianom, zalejeme červeným vínom a marinujeme v chladničke celú noc. Na druhý deň scedíme a necháme dobre odkvapkať. Víno, v ktorom sa marinovalo mäso, si odložíme na neskôr. Mäso sprudka opečieme v hrnci na rozpálenom rastlinnom oleji. Vyberieme ho a odložíme stranou. Do toho istého hrnca pridáme trochu oleja, na ktorom orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a 100 g stopkového zeleru. Chvíľu restujeme a potom pridáme nakrájanú cibuľu. Keď je zeleninu orestovaná dozlatohneda, prisypeme cukor a počkáme, kým skaramelizuje. Potom pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Podlejeme červeným vínom, v ktorom sa marinovalo mäso, bravčovým vývarom a pridáme vopred orestované bravčové kocky. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 1 hodinu domäkka.
Uvarené bravčové kocky precedíme, mäso odložíme stranou. Omáčku vrátime na oheň a necháme trochu zredukovať. Stiahneme z ohňa a do horúcej omáčky primiešame 1 lyžicu studeného masla. Uvarené mäso vrátime späť do omáčky a necháme trochu zohriať.
Zemiaková kaša s hrubozrnnou horčicou
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme a prepasírujeme. Do menšieho hrnca pridáme smotanu, mlieko a prepasírované zemiaky. Osolíme, pridáme nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky a hrubozrnnú horčicu. Dôkladne premiešame.
Glazovaná zelenina
Mrkvu, karfiol, kaleráb a zvyšný stopkový zeler nakrájame na približne rovnako veľké kúsky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Potom scedíme a necháme odkvapkať. Zeleninu orestujeme na rozohriatej panvici na zvyšnom masle. Na záver osolíme, okoreníme a zľahka premiešame.
Servírovanie
Bravčové kocky na červenom víne servírujeme v hlbokom tanieri ozdobené glazovanou zeleninou. Zemiakovú kašu s hrubozrnnou horčicou podávame v samostatnej miske.