Plnené oriešky
Cesto
- 200 g hladkej múky Castello
- 120 g práškového cukru Castello
- 150 g najemno mletých vlašských orechov Alesto
- 20 g kakaa Castello
- 200 g masla Pilos + na vymazanie formičiek
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov Alesto
- 15 ml tuzemáku Alliance
- 2 žĺtky
Krém
- 300 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 40 g Zlatého klasu
- 100 g mliečnej čokolády Fin Carré
- 50 g orechovej pasty z vlašských orechov Alesto
- 200 g masla Pilos
- 50 g práškového cukru Castello
Servírovanie
- 50 g práškového cukru Castello
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka a metlička, sekací mixér, papier na pečenie, kovové formičky na oriešky, veľký plech, metličku, potravinársku fóliu, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, strúhadlo
POSTUP
Cesto
V robote s lopatkovým nadstavcom vymiesime z múky, cukru, najemno namletých a nahrubo nasekaných vlašských orechov, kakaa a masla mrveničku. Prilejeme tuzemák, žĺtky a zamiesime. Kompaktné cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
Formičky dôkladne vymažeme maslom. Z cesta odoberáme malé kúsky a tvarujeme guľôčky, ktoré vtláčame do formičiek tak, aby boli naplnené až po okraj a v strede zostala priehlbina. Formičky uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 15 minút. Upečené ich necháme mierne vychladnúť a ešte vlažné ich vyklopíme z formičiek.
Krém
V hrnci necháme zovrieť približne 2/3 mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas dohladka. Zmes prilejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Stiahneme z ohňa a vmiešame nasekanú čokoládu. Puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou. Necháme ho najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom dôkladne stuhnúť v chladničke.
Nasucho opražené oriešky rozmixujeme do hladkej pasty.
Tip: Orechy sa mixovaním ohrievajú, začne sa z nich uvoľňovať olej, ktorý prirodzene obsahujú, a tak sa postupne z múky stáva tekutá pasta. Pre zrýchlenie procesu môžeme priliať 1 lyžičku slnečnicového oleja.
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho šľahania postupne po lyžiciach pridávame najprv orechovú pastu a potom stuhnutý dohladka rozmiešaný puding . Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
Tip: Krém pred plnením necháme stuhnúť v chladničke.
Spodnú polovicu orieška jemne zastrúhame, aby bol na podnose stabilnejší. Naplníme ho krémom a prikryjeme druhou polovicou. Plnené oriešky necháme stuhnúť v chladničke, kde ich aj neskôr skladujeme.
Servírovanie
Plnené oriešky podávame posypané práškovým cukrom.