2
35
Plnené oriešky

Plnené oriešky

1 h 30 m
40 porcií

Cesto

  • 200 g hladkej múky Castello
  • 120 g práškového cukru Castello
  • 150 g najemno mletých vlašských orechov Alesto
  • 20 g kakaa Castello
  • 200 g masla Pilos + na vymazanie formičiek
  • 50 g  nahrubo nasekaných vlašských orechov Alesto
  • 15 ml tuzemáku Alliance
  • 2 žĺtky

   

Krém

  • 300 ml mlieka Pilos (3,5 %)
  • 40 g Zlatého klasu
  • 100 g mliečnej čokolády Fin Carré
  • 50 g orechovej pasty z vlašských orechov Alesto
  • 200 g masla Pilos
  • 50 g práškového cukru Castello


Servírovanie

  • 50 g práškového cukru Castello

Potrebujeme

robot s nadstavcom lopatka a metlička, sekací mixér, papier na pečenie, kovové formičky na oriešky, veľký plech, metličku, potravinársku fóliu, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, strúhadlo


POSTUP

Cesto

V robote s lopatkovým nadstavcom vymiesime z múky, cukru, najemno namletých a nahrubo nasekaných vlašských orechov, kakaa a masla mrveničku. Prilejeme tuzemák, žĺtky a zamiesime. Kompaktné cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.

Formičky dôkladne vymažeme maslom. Z cesta odoberáme malé kúsky a tvarujeme guľôčky, ktoré vtláčame do formičiek tak, aby boli naplnené až po okraj a v strede zostala priehlbina. Formičky uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 15 minút. Upečené ich necháme mierne vychladnúť a ešte vlažné ich vyklopíme z formičiek.


Krém

V hrnci necháme zovrieť približne 2/3 mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas dohladka. Zmes prilejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.  Stiahneme z ohňa a vmiešame nasekanú čokoládu. Puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou. Necháme ho najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom dôkladne stuhnúť v chladničke.

Nasucho opražené oriešky rozmixujeme do hladkej pasty.

Tip: Orechy sa mixovaním ohrievajú, začne sa z nich uvoľňovať olej, ktorý prirodzene obsahujú, a tak sa postupne z múky stáva tekutá pasta. Pre zrýchlenie procesu môžeme priliať 1 lyžičku slnečnicového oleja.

Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho šľahania postupne po lyžiciach pridávame najprv orechovú pastu a potom stuhnutý dohladka rozmiešaný puding . Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.

Tip: Krém pred plnením necháme stuhnúť v chladničke.     

Spodnú polovicu orieška jemne zastrúhame, aby bol na podnose stabilnejší. Naplníme ho krémom a prikryjeme druhou polovicou. Plnené oriešky necháme stuhnúť v chladničke, kde ich aj neskôr skladujeme.


Servírovanie

Plnené oriešky podávame posypané práškovým cukrom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    11. december 2023, 17:48

    Este by som mala otazku na tu orechovu pastu- pisete 50g realne kolko treba na to orechov?

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      07. január 2024, 21:52

      Dobrý deň, tých 50g by malo naozaj stačiť. 😉

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. december 2023, 17:45

    Dobrý deň, je potrebne formicky vymazavat maslom ked ide do cesta tolko masla? A na hrubo pomlete ořechy do cesta- da sa potom dobre vtlacat cesto do formicky? Ďakujem :)

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      23. december 2023, 18:59

      Ja som vymastila iba jemne a dobre sa vyberali takze asi by som neriskovala. No a co sa toho vtlacasia tyka, ja som sa znazila hrubsie kusky ale nie nejake velke no a dobre sa mi s cestom robilo a to som to robila prvy krat

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať