3
14
Medovníková chalúpka

Medovníková chalúpka

3 h 0 m
1 porcia

Medovníkové cesto

  • 500 g hladkej múky Castello
  • 150 g práškového cukru Castello
  • 60 g masla Pilos
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 190 g medu
  • 27 g perníkového korenia Kania


Na potretie

  • 1 vajce
  • štipka soli Castello


Cukrová poleva

  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru Castello
  • 10 ml citrónovej šťavy

Čas odstátia: 12 hodín (ideálne cez noc)

Potrebujeme

robot s nadstavcom lopatka a metlička, potravinársku fóliu, valček, šablónu na domček, veľký plech, papier na pečenie, formičky na vykrajovanie, pierko na potieranie, sitko, cukrárske vrecko s úzkou hladkou špičkou, strúhadlo


POSTUP

Medovníkové cesto

V robote s lopatkovým nadstavcom zmiešame všetky suroviny a vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke ideálne cez noc.

Na druhý deň ho na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na asi 5 mm hrubý plát. Počas vaľkania cesto otáčame, aby sa nelepilo. Pomocou šablóny z neho vykrojíme diely na chalúpku (podlahu, steny, strechu, komín).

 Tip: PDF šablónu na medovníkovú chalúpku k stiahnutiu a vytlačeniu nájdete tu.


Diely ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vykrojíme jednotlivé otvory ako napr. okná, dvere, hviezdičky, či iné ozdoby (môžeme použiť ľubovoľné formičky na vykrajovanie). Diely potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.

Tip: Z prebytočného cesta môžeme upiecť medovníky alebo ozdoby na chalúpku či vianočný stromček.


Cukrová poleva

Bielok šľaháme s preosiatym cukrom približne 10 minút. Potom prilejeme citrónovú šťavu a krátko zašľaháme. Polevu prenesieme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.

Tip: Na odpočinutých dieloch chalúpky, tam kde budú spoje, zbrúsime hrany pod uhlom približne 45 °. Vďaka tomu budú pri spájaní lepšie zapadať. 

Diely ozdobíme polevou podľa vlastnej predstavy a necháme dôkladne zaschnúť.

Najprv pomocou polevy zlepíme prednú a bočnú stenu chalúpky. Potom ich prilepíme z vnútornej strany k podlahe. Pokračujeme ďalšími dvoma stenami chalúpky. Každú hranu prejdeme polevou z vnútornej aj vonkajšej strany chalúpky.

Steny komína k sebe prilepíme a necháme dôkladne uschnúť. Ešte predtým, ako strechu položíme na chalúpku, ju zlepíme a necháme taktiež dôkladne uschnúť. Keď sú diely dôkladne uschnuté a pevné, prilepíme na chalúpku strechu, komín a ďalšie ozdoby. Po všetkých hranách prejdeme opäť polevou a chalúpku dozdobíme podľa vlastnej predstavy.      

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    14. december 2021, 08:56

    Medovniky sa nepotieraju pred pecenim, ale po peceni, inak popraskaju. Piect sa musia nanrovnej ploche, ziadny vyvyseny peciaci papier, inak budu perniky poohybane, nebudu pekne rovne.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    15. december 2020, 13:50

    Daroval by som ju vnúčatkám.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      15. december 2020, 16:25

      Dobrý deň, to je skvelý nápad, určite sa vnúčatká potešia. Prajeme príjemné pečenie!

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    09. december 2020, 08:14

    Dobrý deň. Prosím Vás koľko chalúpok vyjde z tejto dávky cesta? Ďakujem.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      11. december 2020, 09:57

      Dobrý deň, tento recept je určený na 1 chalúpku v takej veľkosti, ktorú môžete vidieť vo videu. Samozrejme, môžete si cesto rozdeliť a spraviť i viac menších chalúpok. Odporúčame však využiť našu šablónu, ktorú nájdete v tipe v časti Medovníkové cesto, aby sa Vám pri práci ľahšie postupovalo. Prajeme veselé pečenie!

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať