2
9
Medovníková chalúpka

Medovníková chalúpka

3 h 0 m
1 porcia

Medovníkové cesto

  • 500 g hladkej múky Castello
  • 150 g práškového cukru Castello
  • 60 g masla Pilos
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 190 g medu
  • 27 g perníkového korenia Kania


Na potretie

  • 1 vajce
  • štipka soli Castello


Cukrová poleva

  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru Castello
  • 10 ml citrónovej šťavy

Čas odstátia: 12 hodín (ideálne cez noc)

Potrebujeme

robot s nadstavcom lopatka a metlička, potravinársku fóliu, valček, šablónu na domček, veľký plech, papier na pečenie, formičky na vykrajovanie, pierko na potieranie, sitko, cukrárske vrecko s úzkou hladkou špičkou, strúhadlo


POSTUP

Medovníkové cesto

V robote s lopatkovým nadstavcom zmiešame všetky suroviny a vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke ideálne cez noc.

Na druhý deň ho na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na asi 5 mm hrubý plát. Počas vaľkania cesto otáčame, aby sa nelepilo. Pomocou šablóny z neho vykrojíme diely na chalúpku (podlahu, steny, strechu, komín).

 Tip: PDF šablónu na medovníkovú chalúpku k stiahnutiu a vytlačeniu nájdete tu.


Diely ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vykrojíme jednotlivé otvory ako napr. okná, dvere, hviezdičky, či iné ozdoby (môžeme použiť ľubovoľné formičky na vykrajovanie). Diely potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.

Tip: Z prebytočného cesta môžeme upiecť medovníky alebo ozdoby na chalúpku či vianočný stromček.


Cukrová poleva

Bielok šľaháme s preosiatym cukrom približne 10 minút. Potom prilejeme citrónovú šťavu a krátko zašľaháme. Polevu prenesieme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.

Tip: Na odpočinutých dieloch chalúpky, tam kde budú spoje, zbrúsime hrany pod uhlom približne 45 °. Vďaka tomu budú pri spájaní lepšie zapadať. 

Diely ozdobíme polevou podľa vlastnej predstavy a necháme dôkladne zaschnúť.

Najprv pomocou polevy zlepíme prednú a bočnú stenu chalúpky. Potom ich prilepíme z vnútornej strany k podlahe. Pokračujeme ďalšími dvoma stenami chalúpky. Každú hranu prejdeme polevou z vnútornej aj vonkajšej strany chalúpky.

Steny komína k sebe prilepíme a necháme dôkladne uschnúť. Ešte predtým, ako strechu položíme na chalúpku, ju zlepíme a necháme taktiež dôkladne uschnúť. Keď sú diely dôkladne uschnuté a pevné, prilepíme na chalúpku strechu, komín a ďalšie ozdoby. Po všetkých hranách prejdeme opäť polevou a chalúpku dozdobíme podľa vlastnej predstavy.      

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info