Posýpková torta s čučoriedkami a mascarpone
Cesto
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 2 ks vanilínového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 175 g zmäknutého masla
- 150 g acidofilného mlieka Pilos
Posýpka
- 100 g hrubej muky Belbake
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 1/2 lyžičky mletej škorice Mikado
- 80 g roztopeného masla
Krém
- 250 g mascarpone Lovilio
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
- 200 g čučoriedok
Potrebujeme
- šľahací mixér
- papier na pečenie
- tortovú formu (priemer 21 cm)
- valček
- metličku na šľahanie
Postup
Korpusy s posýpkou
Z múky, cukru, štipky soli, masla a acidofilného mlieka vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom cesto rozdelíme na 4 časti a z každej si vyvaľkáme plát, ktorý prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Naň sme ceruzkou obkreslili spodok tortovej formy s priemerom 21 cm. Prstami ešte cesto roztlačíme a vytvarujeme až po okraje predkresleného kruhu (na štandardný plech sa zmestia 2 takéto korpusy). Všetky pláty cesta bohato posypeme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním hrubej múky, cukru, škorice a roztopeného masla. Pečieme približne 30 minút v rúre vyhriatej na 180°C.
Hneď po upečení jeden plát ešte za tepla nakrájame na 8 trojuholníkov, ostatné necháme vychladnúť vcelku.
Krém
Smotanu a mascarpone vymiešame pri nízkych otáčkach na hladký krém. Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Do vychladnutej čokolády primiešame najprv jednu lyžicu krému (krém aj čokoláda musia mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa nezrazili). Keď sa čokoláda nezrazí, môžeme ju celú pridať do krému a vymiešať spolu na hladký krém, ktorý dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
Servírovanie
Tortu dokončujeme na tanieri, na ktorom ju budeme neskôr podávať. Na plát cesta nanesieme 1/3 krému a posypeme čučoriedkami, položíme druhý plát a postup opakujeme, až kým neminieme pláty aj krém. Nakoniec navrch naukladáme nakrájaný plát a dozdobíme zvyšnými čučoriedkami. Hotovú tortu dáme na 2 hodiny zachladiť.