Marhuľové briošky s pistáciami
Suroviny
Cesto
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 30 g hladkej múky Belbake
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g čerstvého droždia
- 80 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 80 g zmäknutého masla Pilos
- 1 celé vajce
- 2 žĺtky
Mrvenička
- 40 g masla Pilos
- 40 g trstinového cukru Belbake
- 45 g hladkej múky Belbake
- 45 g mletých nesolených pistácií Alesto
- štipka soli Belbake
Náplň
- 6 menších marhúľ
Na potretie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Čas kysnutia: ideálne cez noc (alebo 1 hodinu na teplom mieste)
Potrebujeme
robot s nadstavcom hák, kuchynskú utierku, valček, 6 cukrárskych ringov s priemerom cca 10 cm, neperforovanú hliníkovú grilovaciu tácku, pierko na potieranie, gril s pokrievkou
POSTUP
Cesto
Ideálne deň vopred všetky suroviny spolu zmiešame a robotom alebo ručne vareškou vypracujeme kompaktné cesto. Vymiesené ho našponujeme, vložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť v chladničke do ďalšieho dňa alebo hodinu na teplom mieste.
Mrvenička
Všetky suroviny ručne vymiešame na mrveničku.
Briošky
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Do každej z nich zabalíme odkôstkovanú marhuľu. Maslom vymazané cukrárske ringy uložíme do grilovacej tácky a naplníme brioškami. Povrch potrieme rozšľahaných vajíčkom so žĺtkom a štipkou soli. Potom ho posypeme mrveničkou. Grilujeme v zatvorenom grile približne 20 minúť alebo v rúre vyhriatej na 180 °C. Ešte vlažné ugrilované briošky uvoľníme z ringov.