Pstruh s feniklovo-pomarančovým šalátom
- 1 pstruh dúhový
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Italiamo
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 2 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
- 1 malá hrsť sušených hrozienok Suntree
- 100 ml suchého bieleho vína
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 väčší fenikel s vňaťou
- šťava z 1/2 citróna
- 1 veľký pomaranč
- 1 hrsť čerstvej mäty
POTREBUJEME
- papierové utierky
Filety zo pstruha
Zo pstruha si pripravíme filety, očistíme ich od kostí a plutiev, opláchneme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme. Filety nakrájame po šírke asi na 2,5 cm pásiky, osolíme a okoreníme.
Na rozpálenej panvici s menším množstvom olivového oleja ich opečieme do zlatohneda – asi 2 minúty z každej strany (najprv ich opekáme zo strany s kožou, potom z druhej strany). Keď je ryba z oboch strán opečená, preložíme ju z panvice na tanier.
Omáčka
Na tej istej panvici skaramelizujeme 2 lyžice cukru, ktoré zalejeme 2 lyžicami bieleho vínneho octu. Pridáme hrozienka namočené do bieleho vína (na panvicu môžeme naliať aj víno, v ktorom sa hrozienka marinovali). Povaríme asi 1 minútu, aby omáčka trochu zhustla. Do vychladnutej omáčky pridáme 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate a 1 lyžicu nasekanej vňate z fenikla.
Šalát
Z fenikla odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou. Rozkrojíme ho na polovicu a nakrájame na tenučké pásiky. Fenikel pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna.
Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožíkom z neho vykrojíme segmenty (mesiačiky pomaranča bez šupky). Zo zvyšku pomaranča do šalátu vytlačíme šťavu. Pridáme hrsť lístkov z čerstvej mäty, ktorú natrháme na menšie kúsky. Ochutíme morskou soľou, mletým čiernym korením a zľahka premiešame.
SERVÍROVANIE
Na tanier dáme šalát, naň poukladáme kúsky opečeného pstruha a zalejeme vychladnutou omáčkou.