Pošírované kuracie prsia s omáčkou aioli
Pošírované kuracie prsia
- 300 g kuracích pŕs
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- olivový olej Primadonna
- 1 fenikel
- 2 mrkvy s vňaťou
- 2 stopky stopkového zeleru
- celé čierne korenie Mikado
- celé nové korenie Mikado
- bobkový list Mikado
- 1/4 brokolice
- 100 g zelenej špargle
- 100 ml suchého bieleho vína
- 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
Domáca majonéza
- 2 žĺtky
- 200 ml olivového oleja Primadonna
- šťava z 1/2 citróna
- čerstvé bylinky (pažítka, petržlenová vňať)
POSTUP
POTREBUJEME
- kastról s pokrievkou
- škrabku na zeleninu
- sitko
- metličku na šľahanie
Pošírované kuracie prsia
Kuracie prsia osolíme, okoreníme a na rozohriatom olivovom oleji orestujeme zo všetkých strán dozlatista. Ešte počas restovania k mäsu postupne pridávame zeleninu – umytý a očistený fenikel nakrájaný na menšie kúsky (vňať odložíme), mrkvu nakrájanú pozdĺžne na štvrtiny a stonkový zeler na menšie kúsky. Ochutíme celým čiernym a novým korením a bobkovými listami. Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky. Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm) a škrabkou ju očistíme asi do 2/3 (hlavičky nešúpeme). Brokolicu a špargľu opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať na sitku. Do kastróla prilejeme biele víno a chvíľu povaríme, aby sa odparil alkohol. Potom zalejeme teplým zeleninovým vývarom alebo vodou. Pridáme brokolicu a špargľu. Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou varíme približne 10 minút.
Domáca majonéza
K žĺtkom za stáleho miešania metličkou postupne prilievame olej. Šľaháme do zhustnutia. Ochutíme citrónovou šťavou alebo bielym vínnym octom, soľou, čiernym korením a najemno nasekanými bylinkami.
Servírovanie
Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky a podávame v hlbokom tanieri spolu so zeleninou. Prelejeme domácou majonézou a dozdobíme feniklovou vňaťou.