Rizoto so syrom Grana Padano a sušenými paradajkami
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- 40 g syra Grana Padano Lovilio vcelku
- 50 g cibule
- olivový olej Italiamo
- 100 ml suchého bieleho vína
- morská soľ
- asi 500 ml hydinového vývaru
- 30 g studeného masla
- 50 g sušených paradajok v oleji Baresa
- čerstvá bazalka na ozdobenie
- 100 g rukoly
Potrebujeme
- strúhadlo
Rizoto
Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme v hrnci na olivovom oleji na miernom ohni dosklovita. Pridáme neumytú ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu a potom podlejeme suchým bielym vínom. Necháme chvíľu povariť, aby sa víno zredukovalo. Osolíme a postupne podlievame vývarom tak, aby bola ryža iba trochu zaliata. Varíme „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom plameni. Potom rizoto zjemníme studeným maslom a dochutíme nastrúhaným syrom Grana Padano (asi 30 g). Dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.
Servírovanie
Rizoto servírujeme do hlbokého taniera. Ozdobíme ho kúskami sušených paradajok, lístkami čerstvej bazalky a rukolou. Pred podávaním posypeme hoblinkami syra Grana Padano a pokvapkáme olivovým olejom.