Pečená krkovička s domácim lečom
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- čerstvý rozmarín
- 150 ml suchého bieleho vína
- 3 papriky (1 červenú, 1 zelenú, 1 žltú)
- 1 cibuľa
- 1 cuketa
- 7 strúčikov cesnaku
- bio olivový olej Primadonna
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 1 pšenično-ražný chlieb
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- kuchynský špagát
- alobal
- plech
- grilovaciu panvicu
Pečená krkovička
Umytú a osušenú krkovičku rozdelíme pozdĺžne na 2 rovnako veľké časti. Každý kúsok previažeme špagátom a dôkladne ochutíme soľou a čiernym korením. Kúsky krkovičky opečieme na rozpálenej panvici na masti zo všetkých strán dozlatohneda. Potom ich preložíme na plech, pridáme rozmarín a prelejeme výpekom. Kúsky krkovičky pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1 hodinu. Po 15 minútach podlejeme krkovičku bielym vínom a potom približne každých 10 minút polievame výpekom. Upečenú krkovičku prikryjeme alobalom a necháme trochu vychladnúť. Potom z nej odstránime špagát a nakrájame ju na tenšie plátky.
Domáce lečo
Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, na ktorom orestujeme cibuľu nakrájanú na tenké pásiky a 6 strúčikov cesnaku na plátky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Keď sú orestované dozlatista, pridáme papriky nakrájané na pásiky. Dusíme, kým papriky trochu nezmäknú. Potom pridáme cuketu nakrájanú na pásiky, premiešame, osolíme a okoreníme. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky z konzervy. Lečo dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 30 minút domäkka. Počas dusenia podlievame podľa potreby vodou.
Grilované bruschetty
Krajce bieleho chleba opečieme na grilovacej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dozlatista. Každý krajec potrieme cesnakom.
Servírovanie
Na bruschetty naservírujeme teplé lečo a naň položíme plátok upečenej krkovičky. Na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom.
TIP: Ak sa nám zdá lečo príliš kyslé, môžeme pridať štipku trstinového cukru.