
Talianske rizoto s krevetami
Suroviny
- 200 g kreviet
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky sladkej mletej papriky Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 šalotka
- 200 g Arborio ryže Golden Sun
- kôra z ½ citróna
- 70 ml bieleho suchého vína
- zeleninový vývar
- 50 g masla Pilos
- parmezán Milbona (podľa chuti)
Servírovanie
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 citrón
POSTUP
V mise zmiešame krevety, soľ korenie, pretlačený strúčik cesnaku, sladkú mletú papriku a olej. Krevety preložíme na rozpálenú panvicu s pár kvapkami oleja a orestujeme. Orestované krevety preložíme nabok a do panvice, v ktorej sme ich restovali pridáme nasekanú šalotku. Prilejeme olej a prisypeme ryžu. Orestujeme, prisypeme nastrúhanú citrónovú kôru a podlejeme bielym vínom.
Počkáme, kým sa z vína odparí alkohol a postupne prilievame vývar, v ktorom budeme variť ryžu. Vývar pridávame až vtedy, keď sa objem tekutín z panvice vyparí a zhustne. Do takmer uvarenej ryže prihodíme maslo a nastrúhaný parmezán. Rizoto miešame, kým získa požadovanú konzistenciu.
Na talianske rizoto pridáme pripravené krevety, posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobíme plátkom citróna.