Pečený bravčový bôčik s kapustou a špeclami
- 800 g bravčového bôčiku
- 8 – 9 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 1 cibuľa
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- 500 g kyslej kapusty Lidl Stánok
- 500 g chladených špeclí Chef Select
- 2 – 3 lahôdkové cibuľky
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- plech na pečenie alebo zapekaciu misu
Kožu na umytom a osušenom bôčiku pozdĺžne narežeme. Otočíme ho na druhú stranu a urobíme do neho nožom 5 – 6 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku. Po všetkých stranách ochutíme soľou a korením a položíme ho do zapekacej misy kožou nahor. Posypeme lístkami rozmarínu a podlejeme 250 ml vody alebo vývaru.
Bôčik pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1,5 hodiny. Pred servírovaním necháme trochu vychladnúť.
Medzitým si pripravíme prílohu. Nadrobno nasekanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku orestujeme na bravčovej masti dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme trstinový cukor. Keď sa cukor rozpustí, pridáme kyslú kapustu, podlejeme približne 150 – 250 ml vody a dusíme pod pokrievkou 30 minút domäkka.
Špecle varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Scedíme a pridáme ich k uvarenej kyslej kapuste. Na záver primiešame nasekanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu špeclí s kyslou kapustou a na ne plátok upečeného bôčika. Môžeme poliať výpekom a posypať nasekanou lahôdkovou cibuľkou.