Bôčik s bylinkami a feniklovým šalátom s jablkami
Suroviny
- 1 kg bravčového bôčika bez kosti
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g bazalkového pesta Italiamo
- 100 g parmezánu Parmigiano Reggiano Italiamo
- asi 400 ml vody
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 pomaranče
- 2 jablká
- 800 g fenikla
- olivový olej Italiamo
- 4 lyžice majonézy Kania
- 4 lyžice plnotučného jogurtu Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvých byliniek (pažítka, petržlenová vňať)
Potrebujeme
- tĺčik na mäso, zapekaciu misu, grilovaciu panvicu, strúhadlo, kuchynská špagát
POSTUP
Bôčik narežeme na koži na asi 1 cm veľké prúžky. Kožu osolíme a necháme deň v chladničke odležať. Nasledujúci deň mäso umyjeme, osolíme a narežeme, aby sme dostali čo najväčší plát a dôkladne naklepeme.
Tip: Ak máme jeden veľký plát, tak budeme pripravovať jednu veľkú roládu. Ak máme niekoľko menších kúskov, tak rovnakým spôsobom pripravíme niekoľko menším rolád.
Naklepané mäso osolíme, okoreníme, potrieme pestom a zasypeme najemno strúhaným syrom.
Tip: Môžeme použiť aj iné pesto, napríklad zo sušených paradajok.
Zrolujeme tak, aby narezaná koža zostala hore a zviažeme špagátom.
Vložíme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 2 hodiny. Následne odokryjeme, teplotu zvýšime na 220 °C a dopekáme asi 30 minút dochrumkava.
Zemiaky v šupke uvaríme, nakrájame na polovice (väčšie zemiaky na plátky) a grilujeme na panvici. Následne osolíme.
Z pomarančov vykrojíme segmenty – mesiačiky pomaranča bez kože. Zo zvyšným častí vytlačíme šťavu. Jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky. Fenikel nasekáme na rezance.
Nakrájaný fenikel osolíme, okoreníme a premiešame. Ochutíme olivovým olejom a pomarančovou šťavou. Primiešame kúsky jabĺk a segmenty pomaranča.
Dresing pripravíme zmiešaním majonézy, jogurtu, prelisovaného cesnaku a najemno nasekaných byliniek. Osolíme a okoreníme.
Servírovanie
Plátky dochrumkava opečeného bôčika servírujeme s feniklovým šalátom, pečenými zemiakmi a bylinkovým dresingom.