Tarhoňa s paprikovou omáčkou a pečeným zubáčom
Suroviny
- 400 g tarhone Combino
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice olivového oleja Primadonna
- 250 g cukety
- keramický mlynček s čiernym korením Kania
- keramický mlynček s korením a čili Kania
- 4 červené papriky
- 2 žlté papriky
- 600 g filetu zo zubáča
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 hrsť petržlenovej vňate
Potrebujeme
- plech na pečenie, tyčový mixér, sitko
POSTUP
Tarhoňu orestujeme na sucho v panvici dozlatista. Následne preložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme domäkka ako klasické cestoviny.
Cesnak ošúpeme, 3 strúčiky nakrájame na plátky a necháme speniť v panvici s rozpáleným olejom. Cuketu umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme k spenenému cesnaku. Ochutíme soľou, korením, podľa chuti aj korením s čili a krátko orestujeme.
Červené a žlté papriky dôkladne umyjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 35 minút.
Hotové hneď sparíme v igelitovom vrecku alebo v mise prekryté potravinárskou fóliou, potom ich ošúpeme a zbavíme semienok. Pečenú červenú papriku rozmixujeme na pastu.
Uvarené cestoviny scedíme a zmiešame s cuketou a rozmixovanou červenou paprikou.
Kožu na zubáčovi narežeme, rybu osolíme a stranu, kde nie je koža aj okoreníme. Opečieme na panvici s rozpáleným olejom.
Tip: Rybu na panvici položíme opekať kožou dole, krátko pritlačíme obracačkou, aby sa ryba nestiahla.
Keď je zubáč takmer hotový, stiahneme plameň, filety otočíme, pridáme pretlačený strúčik cesnaku, tymian a lyžicu masla. Vypneme plameň a na panvici necháme zvyšným teplom dopiecť.
Servírovanie
Porciu cestovín servírujeme v hlbokom tanieri, na ktorú položíme prekrojenú polku pečenej žltej papriky, filet zo zubáča a nakoniec ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.