Tekvica hokkaido s bravčovým karé a pošírovaným vajíčkom
- 800 g bravčového karé bez kosti, v celku
- 1 tekvica Hokkaido
- 1 cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 2 stopky stopkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- 1 štipľavá paprička
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- trstinový cukor Belbake
- biely vínny ocot Acentino
- 400 g lúpaných krájaných paradajok Freshona
- čerstvá šalvia
- 100 g prosciutta Dulano Selection
- 1 lyžica masla Pilos
- 6 vajec
- čerstvá rukola (na dozdobenie)
Postup
POTREBUJEME
- tĺčik na mäso
- potravinovú fóliu
Dusená tekvica Hokkaido
Očistenú a umytú tekvicu nakrájame na menšie kocky. Cibuľu, cesnak a stopkový zeler nasekáme nadrobno a orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Po chvíli pridáme nadrobno nakrájanú štipľavú papričku, ktorú sme zbavili semienok a nakrájanú tekvicu. Ak je potrebné, prilejeme trochu olivového oleja. Ochutíme soľou, korením a lístkami čerstvého tymianu. Restujeme približne 10 – 15 minút. Potom pridáme štipku trstinového cukru. Keď sa cukor začne rozpúšťať, pridáme pár kvapiek vínneho octu a počkáme, kým sa odparí. Potom prilejeme paradajky z konzervy, trochu vody, premiešame a dusíme ďalej ešte 10 minút.
Restované bravčové karé
Umyté a osušené bravčové karé očistíme. Nakrájame ho na plátky hrubé približne 2 cm a naklepeme pod fóliou. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nahrubo natrhanými lístkami šalvie. Mäso opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom. Keď sú plátky mäsa z jednej strany opečené do zlatohneda, otočíme ich a na panvicu pridáme plátky prosciutta. Opečené prosciutto položíme na opečené mäso. Pridáme 1 lyžicu masla a počkáme, kým sa rozpustí. Potom podlejeme trochou vody a stiahneme z ohňa.
Pošírované vajíčko
V menšom kastróliku necháme zovrieť vodu s 1 lyžicou octu. Vriacu vodu zamiešame lyžicou, aby sme vytvorili vír, do ktorého vyklepneme vajíčko. Varíme domäkka asi 2 – 3 minúty.
Servírovanie
Na tanier pridáme porciu dusenej tekvice a na ňu plátok karé s chrumkavým prosciuttom. Pokvapkáme výpekom, olivovým olejom a dozdobíme lístkami rukoly. Navrch naservírujeme pošírovené vajíčko, ktoré narežeme nožom. Zľahka osolíme a okoreníme.