Tvarožník s černicami
Cesto
- 200 g hladkej múky Belbake
- 75 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 125 g studeného masla Pilos
- 2 žĺtky
Náplň
- 250 g jemného hrudkovitého tvarohu Pilos
- 500 g tučného tvarohu Pilos
- 100 g kyslej smotany Pilos (16%)
- 140 g kryštálového cukru Belbake
- 40 g Zlatého klasu
- kôra z 1 citróna
- 3 vajíčka
- štipka soli Belbake
- 500 g černíc
Sneh
- 5 bielkov
- 125 g kryštálového cukru Belbake
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- potravinovú fóliu
- valček
- tortovú formu s priemerom 24 cm
- metličku na šľahanie
- ohňovzdornú misku
Začneme prípravou cesta. V mixéri s nadstavcom lopatka rozmiešame na mrveničku múku, cukor, soľ a studené maslo nakrájané na kocky. Pridáme žĺtky a krátko miešame do spojenia. Cesto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odstáť v chladničke.
Odstáte cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou asi 5 – 10 mm. Vystelieme ním dno aj boky formy.
Pripravíme tvarohovú náplň. Oba tvarohy, kyslú smotanu, cukor, 20 g Zlatého klasu a citrónovú kôru metličkou dôkladne vymiešame dohladka. Na záver jemne vmiešame žĺtky a pridáme sneh z bielkov a štipky soli.
Na dno formy vystlanej cestom nasypeme umyté černice zmiešané so zvyšným Zlatým klasom a zalejeme tvarohovou náplňou. Pečieme približne 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Približne v polovici pečenia začneme pripravovať sneh. Bielky s cukrom ručne šľaháme nad parou, kým sa cukor rozpustí a zmes dosiahne teplotu 70 – 75 °C. Potom ju už mimo pary mixérom šľaháme na najvyššej rýchlosti do vychladnutia na lesklý a pevný sneh.
Takmer upečený koláč vyberieme z rúry a ozdobne naň navrstvíme sneh. Vložíme naspať do rúry, teplotu zvýšime na 200 °C a ešte 10 minút dopekáme.
Koláč pred servírovaním necháme vychladnúť vo forme.