Vianočné tortičky 2x inak
Suroviny
Korpus
- 8 vajec
- štipka soli Kania
- 230 g kryštálového cukru Belbake
- 2 lyžice repkového oleja Vita D´or
- 150 g polohrubej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
Krém
- 500 ml plnotučného mlieka Pilos
- 2 balíky Zlatého klasu
- 200 g mascarpone Lovillio
- 100 ml sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 2 lyžice kakaa Kania
Ešte budeme potrebovať
- 15 lyžíc kompótovej šťavy z broskýň
- 3 lyžice rumu
- 100 g čučoriedok
- 100 g ríbezlí
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
- formičky na pečenie, mixér
POSTUP
Žĺtky a bielky oddelíme. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s cukrom a olejom vyšľaháme do svetlej peny. Pridáme cez sitko preosiatu múku s kypriacim práškom a opäť spolu všetko zmiešame.
Cesto rovnomerne rozdelíme do oboch foriem a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri
175 °C cca 25 – 30 minút.
Po upečení necháme cesto chvíľku vychladnúť a potom ho vyklopíme z foriem.
V 100 ml mlieka rozmiešame Zlaté klasy. V hrnci privedieme zvyšné mlieko takmer k varu. Za stáleho miešame prilejeme zmes mlieka s cukrom a miešame, kým vznikne hustý puding. Puding preložíme do misky a necháme takmer úplne vychladnúť.
V mise zmiešame mascarpone s kondenzovaným mliekom. Mixérom vyšľaháme puding tak, aby vznikol hladký krém.
½ krému zmiešame s mletou škoricou a ½ krému s kakaom.
Korpusy prerežeme pozdĺžne na polovice. Každú časť korpusu z vnútornej strany potrieme kompótovou šťavou s rumom (pomer 5:1). Spodné časti korpusov natrieme škoricovým a kakaovým krémom a nakoniec pridáme čučoriedky a ríbezle. Preložíme druhými časťami korpusu a posypeme práškovým cukrom.