Netradičná štrúdľa
- 1 balenie chladeného lístkového cesta Belbake
- 200 ml mlieka Pilos
- 2 lyžice krupicového cukru Belbake
- 1 vanilkový pudingový prášok Belbake
- 2 jablká
- 1 hrsť vlašských orechov Alesto Fine
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 1 vajíčko na potretie
- práškový cukor Belbake na posypanie
Postup
V kastróle si zohrejeme 200 ml mlieka s 2 lyžicami krupicového cukru (občas premiešame, aby cukor na dne kastróla nezačal karamelizovať). Trochu zohriateho mlieka si odoberieme a zmiešame s pudingovým práškom. Keď mlieko v kastróle začne vrieť, prilejeme v mlieku rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Za občasného miešania necháme puding vychladnúť.
Jablká ošúpeme a jadrovníky vyberieme. Jablká nakrájame na menšie kocky. Vlašské orechy nasekáme nožom na menšie kúsky.
Lístkové cesto rozvinieme na plech po celej dĺžke (papier na pečenie nemusíme dávať extra, pretože je súčasťou balenia). Nožom zľahka naznačíme po celej dĺžke cesta tretiny – do stredu budeme dávať plnku. Obe krajné časti nakrájame po celej dĺžke na 1,5 cm pásiky (môžeme ich nakrájať vodorovne alebo došikma). V spodnej časti si necháme priestor na uzatvorenie cesta, aby nám nevytiekla plnka.
Do strednej časti cesta po celej dĺžke natrieme vychladnutý puding (teplý puding by mohol cesto „povoliť“ a ťažko by sa s ním pracovalo). Na puding poukladáme nakrájané jablká, ktoré posypeme mletou škoricou a vanilínovým cukrom. Na jablká navrstvíme 2/3 nasekaných orechov (zvyšok si odložíme na ozdobenie štrúdle). Oba konce lístkového cesta zahneme, aby plnka nevytiekla a narezané konce cez seba prekladáme, aby vznikol vzor pripomínajúci vrkoč. Hotovú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch posypeme zvyškom nasekaných orechov. Štrúdľu pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 20 – 25 minút dozlatista.
Upečenú štrúdľu pred podávaním posypeme práškovým cukrom.