Vyprážané guľky z mletého bravčového mäsa so syrom a omáčkou marinara
Suroviny
Omáčka marinara
- 50 ml olivového oleja Primadonna
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nasekanej štipľavej papričky
- 100 ml suchého bieleho vína
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 400 g krájaných paradajok v konzerve Freshona
- 2 vetvičky čerstvej bazalky
Guličky s ryžou
- 600 g mletého bravčového mäsa
- 100 g balkánskeho syra Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 3 vajcia
- 100 g hladkej múky Belbake
- 100 g strúhanky Belbake
- rastlinný olej Vita D´or na vyprážanie
- 1 vetvička čerstvej bazalky
- 500 g varenej basmati ryže Golden Sun
Potrebujeme
- strúhadlo, papierové utierky
POSTUP
Marinara
V rozpálenom hrnci s olejom orestujeme nakrájané 4 strúčiky cesnaku dozlatista. Pridáme najemno nasekanú štipľavú papričku, krátko speníme a zalejeme bielym vínom. Osolíme, okoreníme a varíme asi 1 – 2 minúty, kým sa odparí alkohol. Prilejeme konzervu paradajok, nasekané 2 vetvičky čerstvej bazalky a necháme prevrieť 15 – 20 minút.
Guličky
Mleté mäso, najemno nastrúhaný syr, nadrobno nasekaný cesnak, lístky tymianu, 1 vajce, soľ a korenie premiešame do kompaktnej hmoty, ktorú môžeme (ale nemusíme) nechať odležať v chladničke.
Z mäsovej zmesi mokrými rukami tvarujeme guličky veľké asi 3 cm, ktoré obalíme v klasickom trojobale (v hladkej múke, vo vajíčku a nakoniec v suchej strúhanke).
Obalené guličky vyprážame na rozpálenom rastlinnom oleji dozlatista.
Servírovanie
V rozpálenom oleji krátko orestujeme čerstvé lístky bazalky, ktoré následne osušíme na papierovej utierke.
Do hlbokého taniera naberieme porciu omáčky, okoreníme, pokvapkáme olejom a priložíme 4 – 5 guliek. Ozdobíme lístkami bazalky a podávame s dusenou basmati ryžou.