
Morský vlk s karfiolovým pyré a olivovou salsou
Suroviny
- 3 lahôdkové cibuľky
- ½ karfiolu
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 250 ml smotany na varenie Pilos
- 4 lyžice masla Pilos
Olivová salsa
- 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa
- 1 hrsť čiernych olív bez kôstok Baresa
- 1 mrkva
- 2 stonky stonkového zeleru
- 2 lahôdkové cibuľky
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- šťava z ½ citróna
- čerstvá petržlenová vňať
Ešte budeme potrebovať
- 2 filety z morského vlka
- šťava z ½ citróna
- 1 hrsť poľného šalátu
Potrebujeme
hrniec, ponorný mixér, panvicu
Postup
Biele časti lahôdkovej cibuľky nakrájame nadrobno. Karfiol rozoberieme na ružičky. V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku dosklovita. Následne pridáme karfiol. Ochutíme soľou, korením, premiešame a opražíme. Po chvíli zalejeme smotanou na varenie, prikryjeme pokrievkou a varíme domäkka. Karfiol rozmixujeme ponorným mixérom na pyré. Prihodíme 2 lyžice masla a necháme rozpustiť.
Olivová salsa
Olivy, mrkvu, stonkový zeler a lahôdkovú cibuľku nasekáme nadrobno. Preložíme do misy, prilejeme olej, osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z citróna. Na záver prihodíme nasekanú petržlenovú vňať a dôkladne premiešame. Filety z morského vlka ochutíme soľou a korením a orestujeme ich v panvici na oleji dozlatista. Opekáme najskôr kožou nadol, keď je koža upečená dochrumkava, filety obrátime a ďalej opekáme. Prihodíme 2 lyžice masla a pokvapkáme šťavou z citróna.
Servírovanie
Morského vlka servírujeme s karfiolovým pyré, prelejeme výpekom, pridáme olivovú salsu a na záver pridáme poľný šalát ochutený olejom a šťavou z citróna.