Vyprážaný syrový špíz s pučenými zemiakmi a domácou tatárskou
Suroviny
- 200 g tvarôžkov
- 120 g kozieho syra Pilos
- 190 g pološtiepka Pilos
- 120 g camembertu Pilos
- hladká múka Belbake na obaľovanie
- 3 vajcia
- strúhanka Belbake na obaľovanie
- prepustené maslo Pilos
- 180 g majonézy Kania
- 25 g zaváraných korenených uhoriek Cornichons Freshona
- 25 g šalotky
- 15 g čerstvej petržlenovej vňate
- 30 ml vody z uhoriek
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g varených zemiakov
- 90 g masla Pilos
- 50 g lahôdkovej cibuľky
- asi 100 ml plnotučného mlieka Pilos
Servírovanie
- klasický uhorkový šalát
Potrebujeme
8 drevených špajdlí, kuchynské papierové utierky, pučidlo
POSTUP
Vychladené syry nakrájame na väčšie kusy (tvarôžky a kozí na polovicu, pološtiepok a camembert na 4 časti). Napichneme ich na drevené špajdle.
Takto pripravené špízy obalíme v trojobale dvakrát. Najprv v múke, potom v dvoch rozšľahaných vajíčkach a nakoniec v strúhanke. Postup obaľovania ešte raz zopakujeme. Smažíme sprudka pri vysokej teplote v prepustenom masle. Hotové ich preložíme na papierové utierky.
Tip: Pozri ako pripraviť prepustené maslo.
Majonézu zmiešame s jedným nakrájaným na tvrdo uvareným vajcom, na drobno nasekanou kyslou uhorkou, šalotkou a petržlenovou vňaťou. Opatrne zriedime vodou zo zaváraných uhoriek a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením.
Zemiaky ošúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Hotové ich scedíme, pridáme k nim studené maslo, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, mlieko a popučíme podľa chuti.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu pučených zemiakov, dva syrové špízy a tatársku v samostatnej miske. Môžeme podávať s uhorkovým šalátom.