Domáce pesto
Suroviny
- ľubovoľné cestoviny podľa chuti
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 stredne veľké cukety
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 1 citrón
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Potrebujeme
sekací mixér
POSTUP
Cestoviny vložíme do vriacej osolenej vody s lyžicou oleja a varíme podľa návodu na obale, resp. do polomäkka.
Cukety, cibuľky, cesnak aj petržlenovú vňať nakrájame na menšie kusy a vložíme do mixéra. Pridáme aj citrónovú šťavu, päť lyžíc olivového oleja, štipku mletého čierneho korenia a lyžicu soli. Všetko spolu čiastočne rozmixujeme. Z hrnca s variacimi sa cestovinami odoberieme 120 ml vriacej vody, ktorú pridáme k surovinám v mixéri a rozmixujeme do hladka.
Cestoviny scedíme a zmiešame s pripravenou zmesou.
Servírovanie
Cestoviny s domácim pestom môžeme servírovať s parmezánom, pokvapkané olejom a dochutené soľou či čiernym korením.
Tip: Kombináciou týchto surovín získate pesto chutnej svetlozelenej farby, ktoré je ideálne ako lacná a rýchla náhrada bazalkového či cesnakového pesta mimo sezóny. Pridajte do mixéra obľúbené bylinky, avokádo, orechy, čili alebo syr. Príprava vám zaberie menej času ako varenie cestovín.