Zapečená sedliacka žemľa so syrom eidam
- 4 sedliacke žemle
- 400 ml mlieka Pilos
- 4 vajíčka
- 100 g syra eidam Bluedino
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica masla Pilos
Potrebujeme
- misky na suflé
- strúhadlo
- metličku na šľahanie
Postup
Sedliacke žemle nakrájame na menšie kocky. Preložíme ich do misky, zalejeme teplým mliekom a necháme 15 minút odstáť. Medzitým oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Eidam nastrúhame nahrubo a zmiešame ho so žĺtkami, nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou. Ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme kúsky žemlí namočených v mlieku a poriadne premiešame. Na záver opatrne primiešame sneh z bielkov. Zmes preložíme do misiek na suflé, ktoré sme vytreli maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 45 minút dozlatista. Rúru počas pečenia neotvárame! Ihneď servírujeme.
SEDLIACKA ŽEMĽA
Chrumkavá kôrka ukrývajúca chutnú pšenično-zemiakovú striedku.