Zapekaný karfiol so zemiakmi
Suroviny
- 450 g zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 3 lyžice strúhanky Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 stredne veľký karfiol
- 3 vajcia
- 4 strúčiky cesnaku
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 450 g gréckeho jogurtu Pilos
- 100 g syra cheddar Valley Spire
- 1 lyžička mletej papriky Kania
Potrebujeme
škrabku, krájač na zeleninu, tortovú formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 28 cm, strúhadlo, metličku
POSTUP
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky tenké 2 – 3 mm. V mise ich zmiešame s dvoma lyžicami oleja.
Tortovú formu vymažeme olejom a vysypeme polovicou strúhanky. Potom ju vyložíme plátkami zemiakov tak, že najprv uložíme prelomené plátky zemiakov po obvode formy, aby vytvorili okraje a následne špirálovito pokračujeme smerom do stredy formy. Osolíme, posypeme zvyškom strúhanky a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 25 minút.
Karfiol rozoberieme na časti, umyjeme a na 10 minút vložíme do hrnca s vriacou vodou a lyžičkou soli. Scedíme a necháme čiastočne vychladnúť.
Vajcia vymiešame v hlbšej mise spolu s na jemno nastrúhaným alebo pretlačeným cesnakom, so štipkou soli a s mletým čiernym korením. Potom vaječnú zmes spojíme s gréckym jogurtom. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré ponoríme do vzniknutej masy, pridáme polovicu nastrúhaného syra a zľahka premiešame.
Do formy s predpečenými zemiakmi rovnomerne uložíme namočené kúsky karfiolu a na záver prelejeme zvyšnou zálievkou z misy. Povrch poprášime mletou paprikou a ozdobíme zvyškom syra. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 35 – 40 minút. Po upečení necháme asi 20 minút vychladnúť vo forme.
Servírovanie
Zapekaný karfiol so zemiakmi servírujeme s čerstvým šalátom alebo sterilizovanou zeleninou.
Tip: Roztopený syr cheddar dodá jedlu nielen farbu a chuť, ale aj jemnú konzistenciu. Môžeme ho však alternovať iným syrom, napríklad údeným oštiepkom. Jogurtovú zálievku môžeme dochutiť obľúbenými bylinkami, koreninami či kyslou smotanou. Zapečený karfiol skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Výborne chutí aj na studeno a po vychladnutí dobre drží formu.