4
86
Zapekaný karfiol so zemiakmi

Zapekaný karfiol so zemiakmi

1 h 10 m
4 porcie

Suroviny

  • 450 g zemiakov
  • olivový olej Primadonna
  • 3 lyžice strúhanky Belbake
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 1 stredne veľký karfiol
  • 3 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 450 g gréckeho jogurtu Pilos
  • 100 g syra cheddar Valley Spire
  • 1 lyžička mletej papriky Kania

Potrebujeme

škrabku, krájač na zeleninu, tortovú formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 28 cm, strúhadlo, metličku

POSTUP

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky tenké 2 – 3 mm. V mise ich zmiešame s dvoma lyžicami oleja.

Tortovú formu vymažeme olejom a vysypeme polovicou strúhanky. Potom ju vyložíme plátkami zemiakov tak, že najprv uložíme prelomené plátky zemiakov po obvode formy, aby vytvorili okraje a následne špirálovito pokračujeme smerom do stredy formy. Osolíme, posypeme zvyškom strúhanky a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 25 minút.

Karfiol rozoberieme na časti, umyjeme a na 10 minút vložíme do hrnca s vriacou vodou a lyžičkou soli. Scedíme a necháme čiastočne vychladnúť.

Vajcia vymiešame v hlbšej mise spolu s na jemno nastrúhaným alebo pretlačeným cesnakom, so štipkou soli a s mletým čiernym korením. Potom vaječnú zmes spojíme s gréckym jogurtom. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré ponoríme do vzniknutej masy, pridáme polovicu nastrúhaného syra a zľahka premiešame.

Do formy s predpečenými zemiakmi rovnomerne uložíme namočené kúsky karfiolu a na záver prelejeme zvyšnou zálievkou z misy. Povrch poprášime mletou paprikou a ozdobíme zvyškom syra. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 35 – 40 minút. Po upečení necháme asi 20 minút vychladnúť vo forme.

Servírovanie

Zapekaný karfiol so zemiakmi servírujeme s čerstvým šalátom alebo sterilizovanou zeleninou.

Tip: Roztopený syr cheddar dodá jedlu nielen farbu a chuť, ale aj jemnú konzistenciu. Môžeme ho však alternovať iným syrom, napríklad údeným oštiepkom. Jogurtovú zálievku môžeme dochutiť obľúbenými bylinkami, koreninami či kyslou smotanou. Zapečený karfiol skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Výborne chutí aj na studeno a po vychladnutí dobre drží formu.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať