Znojemský guláš s parenou knedľou
Suroviny
Znojemský guláš
- 4 stredne veľké cibule
- 750 g hovädzieho stehna
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička rasce Kania
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Kania
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- 1 l vody
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička majoránu Kania
Knedľa
- 250 ml teplej vody
- 14 g čerstvého droždia
- štipka kryštálového cukru Belbake
- 400 g polohrubej múky Belbake
- 5 g soli Kania
- 2 lyžice rastlinného oleja Vita D´or
Ešte budeme potrebovať
- 2 kyslé uhorky
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu
POSTUP
Znojemský guláš
Cibule ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Mäso nakrájame na väčšie kocky.
V rozpálenom hrnci orestujeme cibuľu. Po chvíli pridáme mäso, ochutíme rascou, soľou a čiernym korením. Dusíme, kým sa odparí všetka tekutina. Pridáme pretlak, ktorý chvíľu orestujeme a prisypeme hladkú múku a sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a varíme, kým mäso zmäkne. Na záver ochutíme majoránom.
Kyslé uhorky pridáme podľa chuti priamo do gulášu alebo až pri servírovaní na mäso v tanieri.
Knedľa
V teplej vode rozmiešame droždie a cukor. Necháme odstáť. V mise zmiešame múku, soľ a olej. Prilejeme kvások a v robote vymiesime jemné cesto. Prikryjeme ho fóliou a necháme 45 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto vytvarujeme do tvaru bochníka. Opäť prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť približne 10 minút. Knedľu naparujeme na utierke v hrnci s vriacou vodou približne 20 minút.
Servírovanie
Znojemský guláš podávame s parenou knedľou.