Zemiakové gnocchi s pečeným králikom
- 1,2 kg králičích dielov alebo králičích stehien
- 3 cibule
- 5 guľôčok celého nového korenia Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 5 bobkových listov Mikado
- 100 g mrkvy
- 50 g zeleru
- 30 g petržlenu
- olivový olej Primadonna
- 2 svetlé bagetky
- čerstvá petržlenová vňať
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 vajce
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 100 g feniklu
- 50 g stopkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakových gnocchov
- čerstvá bazalka
Postup
Potrebujeme
- mixér, alobal
- zapekaciu misu
Časti králika umyjeme, osušíme a vykostíme.
Z kostí, odrezkov a pliecok (ak sme použili diely) pripravíme vývar - vložíme ich do hrnca so studenou vodou, pridáme 1 ošúpanú cibuľu, guľôčky nového a čierneho korenia a bobkové listy. 50 g mrkvy, zeler a petržlen umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Zeleninu pridáme do hrnca a varíme na miernom ohni 2 – 3 hodiny. Potom scedíme.
Olivová náplň
Na panvicu pridáme 2 lyžice olivového oleja. Keď je olej rozohriaty, orestujeme na ňom 1 cibuľu nakrájanú nadrobno. Medzitým rozmixujeme olivy s olivovým olejom na hladkú pastu. Bagety nakrájame na kocky a preložíme ich do väčšej misy. Pridáme k nim 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, soľ, korenie, vajce, olivovú pastu a orestovanú cibuľu. Dôkladne premiešame a necháme 5 minút odstáť.
Dostatočne veľký kus alobalu posypeme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Potom naň položíme vykostené časti králika a naplníme ich olivovou náplňou.
Zabalíme, vložíme do zapekacej misy, podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 1 hodinu. Upečeného králika necháme chvíľu odležať a potom odstránime alobal.
Zemiakové gnocchi so zeleninou
V rozohriatej panvici s olivovým olejom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak na plátky. Oblanšírovaný fenikel, 50 g mrkvy a stopkový zeler nakrájame na menšie kocky. Zeleninu pridáme na panvicu, osolíme, okoreníme, podlejeme králičím vývarom a necháme prejsť varom. Potom pridáme kúsky králičieho mäsa obratého od kostí a uvarené zemiakové gnocchi. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bazalku a ešte krátko povaríme.
Tip: Postup, ako pripraviť domáce gnocchi nájdete tu
Servírovanie
Jedlo servírujeme v hlbokom tanieri. Najskôr pridáme zemiakové gnocchi so zeleninou, potom plneného králika a pokvapkáme olivovým olejom. Na záver môžeme dozdobiť lístkami bazalky.