Zemiakový prívarok na kyslo
Suroviny
- 1 lyžica repkového oleja Vita D’or
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 cibuľa
- 800 g zemiakov
- 2 lyžičky soli Kania
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia Kania
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- 1 lyžička majoránu Kania
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 ml vody
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 ½ lyžice hladkej múky Belbake
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 6 vajec (1,5 – 2 vajcia na porciu)
- čerstvá pažítka
- chlieb
Potrebujeme
väčšiu panvicu, ponorný mixér
POSTUP
Na panvici rozpustíme olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme cca 3 minúty. Prihodíme očistené a na kocky nakrájané zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku, majorán a strúčiky cesnaku. Zalejeme vodou, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Varíme cca 30 minút, kým zemiaky zmäknú.
V miske rozmiešame smotanu s múkou.
Ponorným mixérom rozmixujeme zemiaky na hladký krém a za stáleho miešanie prilejeme smotanu zmiešanú s hladkou múkou. Pridáme šťavu z citróna a dôkladne premiešame. Na miernom ohni varíme ešte 2 minúty.
Servírovanie
Zemiakový prívarok na kyslo servírujeme s vajíčkom uvareným na mäkko (6 minút). Posypeme pažítkou a podávame s chlebom.