Souvlaki s tortillou a tzatziki
Souvlaki
- 1 kg bravčového gulášu zo stehna
- 2 strúčiky cesnaku
- kôra z 1/2 citróna
- čerstvý rozmarín
- 1 lyžička mletej sladkej papriky Mikado
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml suchého bieleho vína
Tzatziki
- 1 uhorka
- 3 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1/2 citróna
- 1 lyžička olivového oleja Primadonna
- 400 g gréckeho jogurtu Eridanous
- čerstvá mäta
Príloha
- 4 – 6 tortilla placiek Crusti Croc
- čerstvá rukola
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinovú fóliu
- drevené špajdle
- panvicu určenú do rúry alebo zapekaciu misu
- strúhadlo
Čas marinovania: 3 – 4 hodiny
Souvlaki
V miske zmiešame najemno nastrúhané 2 strúčiky cesnaku, kôru z 1/2 citróna, nasekaný rozmarín a mletú červenú papriku. Pridáme olivový olej a dochutíme soľou a čiernym korením. Bravčové kocky vložíme do marinády, dobre premiešame a prikryjeme fóliou. Mäso necháme v chladničke marinovať 3 – 4 hodiny, ideálne celú noc. Marinované mäso napichneme na drevené špajdle. Opekáme ho
zo všetkých strán na panvici s rozohriatym olivovým olejom. Opečené špízy podlejeme vínom. Potom ich preložíme do zapekacej misy, prelejeme výpekom a môžeme podliať ešte trochou vína. Zakryjeme alobalom a dáme dopiecť do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 30 minút. Krátko pred dopečením alobal odstránime.
Tzatziki
V miske zmiešame nahrubo nastrúhanú uhorku, najemno nastrúhané 3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, kôru a šťavu z ½ citróna. Pridáme olivový olej, grécky jogurt a nadrobno nasekanú mätu. Poriadne
premiešame a odložíme do chladničky.
Tortilla placky
Tortilla placky opečieme z oboch strán na rozohriatej panvici s trochou oleja. Pred podávaním ich prekrojíme na trojuholníky.
Servírovanie
Souvlaki podávame s tortillou, tzatziki a čerstvou rukolou. Jedlo pokvapkáme olivovým olejom a rukolu dochutíme citrónovou šťavou.