Lasagne s bešamelom, lososom a paradajkami
Suroviny
Bešamel
- 50 g masla Pilos
- 2 lahôdkové cibuľky (biele časti)
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 500 ml mlieka Pilos
- 1 hrsť hobliniek parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Lasagne
- 5 – 7 paradajok
- 500 g filiet z lososa
- 300 g lasagní z tvrdej pšenice Combino
- čerstvá bazalka
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť hobliniek parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- olivový olej Primadonna
Potrebujeme
- metličku, zapekaciu misu
POSTUP
Bešamel
V kastróle roztopíme maslo. Pridáme nadrobno nasekané biele časti lahôdkovej cibuľky a strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a restujeme do zlatista. Potom prisypeme múku. Krátko opražíme, zalejeme mliekom, metličkou dôkladne rozmiešame, dosolíme, dokoreníme a za pravidelného miešania varíme 10 minút, kým vznikne hladký bešamel. Tesne pred dokončením pridáme hobliny parmezánu, premiešame a stiahneme z ohňa.
Tip: Ak je bešamel príliš hustý, zriedime ho mliekom.
Lasagne
Špičkou ostrého noža nakrojíme vrch paradajok do kríža. Paradajky oblanšírujeme – vložíme na niekoľko sekúnd do vriacej vody a keď sa začne sťahovať šupka, preložíme ich do misy so studenou vodou. Paradajky očistíme, nakrájame na tenké plátky, osolíme a okoreníme.
Lososa stiahneme z kože, nakrájame na tenké plátky, ochutíme soľou a korením.
Dno zapekacej misy vymažeme trochou bešamelu, na ktorý rovnomerne rozložíme plátky lasagní.
Tip: Plátky lasagní môžeme krátko predvariť v osolenej vriacej vode, aby trochu zmäkli. Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou.
Plátky opäť potrieme trochou bešamelu a postupne navrstvíme – tretinu paradajok, polovicu lososa a natrhané lístky bazalky. Celý postup (bešamel, lasagne, bešamel, paradajky, losos, bazalka) zopakujeme. Potom opäť prelejeme trochou bešamelu, prikryjeme poslednou vrstvou plátkov lasagní a dôkladne zalejeme zvyšným bešamelom. Pridáme poslednú tretinu paradajok a posypeme nasekanými lahôdkovými cibuľkami a hoblinami parmezánu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 – 30 minút. Upečené lasagne necháme chvíľu odstáť.
Servírovanie
Každú porciu naservírovaných lasagní s bešamelom, lososom a paradajkami dozdobíme lístkami bazalky a pokvapkáme olivovým olejom.