0
3
Šošovicové guľky

Šošovicové guľky

1 h 15 m
4 porcie

Suroviny

  • 1 cibuľa
  • olivový olej Primadonna
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 120 g mrkvy
  • 1 batat (cca 250 g)
  • 1 lyžica plnotučnej horčice Kania
  • 180 g červenej šošovice Campo Largo
  • 330 ml vody
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 1 lyžica mletej papriky Kania
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 140 g ovsených vločiek Crownfield
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • 1 štipľavá paprička
  • 1 stonka čerstvej bazalky
  • 1 väčšia mäkká paradajka

Čas chladnutia: 30 minút

Potrebujeme

pučidlo na zemiaky, sekací mixér


POSTUP

Nakrájanú cibuľu opečieme na oleji. Potom pridáme nasekané dva strúčiky cesnaku, na malé kocky nakrájanú mrkvu a batat. Opekáme a miešame ďalších 12 – 15 minút. Ochutíme horčicou, prisypeme červenú šošovicu a dôkladne premiešame. Zalejeme vodou a za stáleho miešania varíme približne 7 – 8 minút, kým sa zredukuje všetka tekutina. Dávame pozor, aby sa šošovica nerozvarila.

Ešte horúcu zmes zjemníme pučidlom na zemiaky. Dochutíme soľou, mletou paprikou, citrónovou šťavou a štipkou čierneho korenia. Zmes necháme vychladnúť.

Ovsené vločky rozmixujeme. Asi 30 g odložíme na záverečné obaľovanie. Zvyšok zapracujeme do vychladnutej zmesi spolu s najemno posekanou petržlenovou vňaťou. Hotové cesto vložíme aspoň na polhodinu do chladničky.

Z cesta vytvarujeme pomocou navlhčených rúk menšie guľôčky, ktoré obalíme v pomletých zvyšných vločkách. Opekáme 5 – 6 minút na panvici s dvoma lyžicami oleja. V prípade potreby dodatočne podlejeme olejom.

V druhej panvici s rozohriatym olejom opečieme dva celé strúčiky cesnaku, pozdĺžne prekrojenú štipľavú papričku zbavenú jadierok a celú stonku bazalky. Necháme 2 – 3 minúty pôsobiť na miernom plameni, kým všetky suroviny ochutia a rozvoňajú olej. Potom zalejeme rozmixovanou paradajkou, ochutíme štipkou soli, čierneho korenia a po chvíli vložíme aj opečené guľky. Opatrne ich poobraciame, prikryjeme pokrievkou, odstavíme od tepelného zdroja a necháme ešte aspoň 10 minút postáť.

Servírovanie

Šošovicové guľky môžeme podávať posypané čerstvou bazalkou s cestovinami, ryžou, šalátom, pitou alebo pečivom. Majú výraznú aromatickú chuť a dobre sa kombinujú aj ako plnka do sendvičov alebo samostatný studený snack.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info