0

Beaujolais nouveau - festival mladého vína

Beaujolais Nouveau je mladé víno pochádzajúce z malého regiónu vo Francúzsku - Beaujolais. Na ploche len 1500 kilometrov štvorcových sa nachádza až 4000 viníc, ktoré každoročne produkujú až 49 miliónov litrov vína. Avšak, len málo vinárstiev má právo vyrábať mladé víno. Zákon je tu zásadný, keďže výroba mladého vína, zakorenená v tradícii regiónu, bola zosystemizovaná právom. Čo je podstatou tohto vína a prečo sa jeho uvítanie okázalo oslavuje?

Beaujolais Nouveau vzniká z najlepších štepov Gamay. To je jediný povolený štep, z ktorého možno vyrábať víno s názvom Beaujolais Nouveau. Ďalšou podmienkou je ručný zber hrozna, ktoré je podrobené špeciálnemu spôsobu fermentácie. Normálne je hrozno rozdrvené, ale tu sa fermentuje v celosti. Tento proces má zaručiť zachovanie aromatickej ovocnej chuti vo víne. Len 10 viníc z tohto regiónu má právo na výrobu mladého vína z Beaujolais.

Polovica tohto vína sa vypije vo Francúzsku, zvyšok sa vyváža do rôznych častí sveta. Doba trvanlivosti je veľmi krátka. Víno, ktoré sa objavilo v predaji v novembri by sa malo skonzumovať do mája. Chuťou je víno jednoduché a ľahké. Vinári sa zhodujú, že aj napriek jeho červenej farbe, víno je podobné bielemu vínu. Podávame ho chladené pri teplote cca 10 – 12 ⁰C.

Festival mladého vína sa každý rok slávi v ten istý deň. Víno z aktuálneho ročníka sa uvoľní na predaj v prvý štvrtok mesiaca november. Z tohto dôvodu sviatok vína začína už minútu po polnoci. Do regiónu prichádzajú vinári z celého sveta, aby sa mohli zúčastniť tejto akcie. V tomto čase sú tam početné sprievody a pochody. Organizujú sa koncerty, ohňostroje. V tomto čase sa tiež pália staré, vyschnuté viniče. Oslava mladého vína je tiež zámienkou na stretnutie sa s priateľmi a spoločného debatovania, pretože podľa odborníkov Beaujolais Nouveau najlepšie chutí vtedy, keď sa pije v spoločnosti.

Beaujolais Nouveau má svojich priaznivcov aj odporcov. Tí druhí tvrdia, že je príliš mladé, aby si zaslúžilo názov "víno". Tvrdia, že je to nápoj trpký a nie veľmi príťažlivej chuti.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať