Urobte si ohnisko!
Niekoľko užitočných zásad
Ohnisko tiež dáva príležitosť na trávenie času vonku s priateľmi a radosť z chuti upečeného mäska. Ohnisko je vlastne predchodca grilu.
- Na rozpálenie ohniska používame výlučne suché drevo.
- V ohnisku v žiadnom prípade nepálime plasty, plechovky a pod., pretože pri ich horení sa uvoľňujú zdraviu škodlivé látky.
- V ohnisku pečieme vtedy, keď už v ňom nie sú žiadne plamene. Pahrebu rovnomerne rozhrnieme a vložíme potraviny obalené v alobale určenom na grilovanie, prípadne poukladané na špeciálnych grilovacích táckach.
- Potraviny kladieme do pahreby vtedy, keď je dostatočne veľká a potraviny ňou dokážeme prikryť.
- Zemiaky môžeme dať do pahreby priamo alebo ich môžeme zabaliť do alobalu. Rovnako možno pripraviť cesnak a cibuľu v šupkách.
- Potraviny napichnuté na ražni – klobásky, špekáčiky, slaninu, jablká – pečieme nad ohňom a nie v ohni.
- Počas pečenia otáčame ražňom, aby sa jedlo upieklo rovnomerne.
- Rovnakým spôsobom si môžeme pripraviť papriky, ktoré však pečieme v ohni tak, aby koža bola úplne čierna a začala praskať. Po upečení papriky zabalíme na 10 minút do potravinovej fólie alebo mikroténového vrecka, aby sa sparili a koža sa dala ľahšie ošúpať.