Slivkové gule s makom
Cesto
- 500 g zemiakov
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 2 vajcia
- štipka soli Belbake
Náplň
- 20 sliviek alebo ringlôt
- 75 g slivkového lekváru Sympathica
Servírovanie
- 200 g masla Pilos
- 150 g mletého maku Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
Cesto
Ideálne deň vopred začneme s prípravou cesta. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame najemno.
Tip: Najlepšie je použiť staršie zemiaky s vysokým obsahom škrobu alebo podľa potreby prisypeme Zlatý klas.
Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme nelepivé cesto.
Tip: S cestom pracujeme rýchlo, keď príliš dlho stojí, zemiaky začnú púšťať vodu.
Na pomúčenej pracovnej ploche z neho vytvarujeme valec.
Náplň
Umyté a osušené slivky prepolíme, zbavíme kôstky a naplníme lekvárom. Z valca odkrajujeme kolieska cesta a dovnútra balíme naplnené slivky. V rukách tvoríme úhľadné gule, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode približne 10 minút, kým vyplávajú na hladinu. V menšom kastróle roztopíme maslo a na miernom ohni ho necháme dozlatista prepáliť, aby získalo jemnú orieškovú chuť.
Servírovanie
Ešte teplé slivkové gule podávame preliate prepáleným maslom, posypané makom a práškovým cukrom.