Vyskúšajte grilovanie na dreve
Mäsá a ryby grilované na dreve získavajú neopakovateľnú chuť a vôňu. Dym z dreva umiestneného priamo nad pahrebou alebo vedľa ohniska dáva mäsu výnimočnú arómu a chuť. Ako pripraviť drevo na grilovanie?
- Drevo nasekáme na menšie triesky.
- Ponoríme ho do vody, šťavy, piva alebo vína na niekoľko hodín - čas volíme podľa hrúbky a druhu dreva. Tvrdšie drevo treba nechať namáčať dlhšie. Do vody môžeme pridať aj trochu soli.
- Pripravíme ohnisko alebo gril s dostatočne veľkou pahrebou.
- Pripravené drevo položíme do pahreby a gril prikryjeme. Drevo sa musí nahriať a po pár minútach začne dymiť a praskať.
- Potraviny poukladáme na rošt a gril zakryjeme poklopom.
- Ak sú uhlíky príliš rozpálené, môže sa nám drevo zapáliť.
- Namočené drevo môžeme položiť aj na rošt a potraviny klásť priamo na rozpálené drievka.
- Po ukončení grilovania môžeme horúce drievka preložiť do nádoby s vodou – dajú sa použiť opätovne a ich aróma bude ešte výraznejšia.
- Treba pamätať, že používame drevo len z listnatých drevín, aby nám pri grilovaní živica, ktorá sa z dreva ihličnatých stromov uvoľňuje, neovplyvnila chuť potravín.