0

Voňavé karí

Privoňajte k nemu, nachvíľu oči zavrite a budete sa cítiť ako na Ďalekom východe. Práve India je krajina, odkiaľ obľúbené korenie karí pochádza. Táto výrazná zmes korenín dokonale odzrkadľuje farbu a chuť tejto exotickej krajiny. Karí dokáže každé jedlo nielen krásne zafarbiť a rozvoňať, ale zároveň prospieva zdraviu. Zloženie tejto žltej korenistej zmesi je veľmi premenlivé. V rôznych častiach Indie má rôznu príchuť. Na severe je skôr jemnejšia a na juhu, naopak, poriadne ostrá. No všetky zmesi spája to, že každá z nich obsahuje minimálne kurkumu, čierne korenie, štipľavé papričky, kardamóm, zázvor, rascu a muškátový oriešok. No vedeli ste, že nie je karí ako karí? Pýtate sa prečo? Pretože pod názvom karí sa v skutočnosti skrývajú tri odlišné veci. Karí bolo pôvodne len jedlo z južnej a juhovýchodnej Ázie. Pripravovalo sa z mäsa, rýb, plodov mora a zeleniny ochutených omáčkou zo zmesi korenín. Táto koreninová zmes sa v Indii pôvodne nazývala masala a jej premenovanie na karí majú na svedomí kolonizátori z Anglicka, ktorí vďaka nemu od 18. storočia prinášali domov chuť vynikajúcej indickej kuchyne. Angličania sa tak týmto omylom postarali o druhý význam slova karí. A do tretice je karí aj rastlina, konkrétne opadavý ázijský strom. Jeho aromatické listy sa takisto používajú v indickej kuchyni a dodávajú jedlám citrónovú až horkastú príchuť. Nemusia však byť súčasťou korenia karí. Ak sme vám dnes urobili chuť na voňavé karí, môžete sa s nami preniesť do Orientu a pripraviť si doma niektorý z našich vynikajúcich karí receptov. 

Kuracie karí s basmati ryžou

Pečené bravčové s feniklom a karí korením

Morčacie karí s karamelizovaným ananásom

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať