0

Ako rozpoznať chyby vína?

Najčastejší nedostatok vína je spojený s korkom (vtedy býva víno označované ako „korkové”). To znamená, že korková zátka bola napadnutá baktériami a spolu s vínom vytvorili reakciu. Túto chybu nie sme, bohužiaľ, schopní objaviť na prvý pohľad. To, či je víno korkové, určíme až po otvorení fľaše, keď ucítime charakteristickú nepríjemnú vôňu, ktorá pripomína zatuchnutú pivnicu alebo nevetranú skriňu so starým šatstvom. Také víno neodporúčame konzumovať, pretože si dostatočne neužijete jeho krásu.

Na prvý pohľad ale môžeme určiť fľaše, ktoré majú z dôvodu zlého skladovania poškodený alebo vyschnutý korok. U takých vín mohla prebehnúť oxidácia, ktorá má negatívny vplyv na jeho vôňu aj chuť. Aj pretečený korok môže naznačiť, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná tiež o zoxidované víno.

Pokiaľ bolo víno zle uskladnené, napríklad stálo vertikálne dlho v regáli alebo bolo blízko tepelného zdroja, napr. žiarovky na poličke v obchode alebo vedľa radiátora, mohlo by to mať negatívny vplyv na jeho chuť. Tieto procesy ovplyvňujú starnutie vína.

Na prvý pohľad môžete odhaliť vo víne aj usadeninu v podobe zákalu alebo ľahkého bieleho závojčeka. Pri manipulácii víno vo fľaši pení bez toho, aby bolo šumivé alebo perlivé. Je to spôsobené nedostatočnou stabilizáciou vína, ktoré sa vo fľaši opäť rozkvasilo.

Nie je pravda, že čím je víno staršie, tým je lepšie. Väčšina vín na trhu je určená na okamžitú konzumáciu, prípadne na konzumáciu do dvoch rokov. Moderné technológie vo vinárstve i súčasný trend je vyrábať vína, ktoré sú už hotové, a teda pripravené na priamu konzumáciu. Len necelé jedno percento všetkých vín sa hodí na archiváciu.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať