0

Ako spoznať vinárske oblasti vo Francúzsku?

Burgundsko

Pre svoju polohu uprostred Francúzska je nazývané jej srdcom. Jedná sa o kraj vínnej révy plný kvalitných reštaurácií a pivníc zameraných na degustáciu vína. Človeka si podmaní svojou krajinou, kúzelnými mestečkami a slávnou dijónskou horčicou, ktorá sa tu vyrába.

Burgundsko je najbohatšia vinárska oblasť vo Francúzsku a tamojšie víno patrí k tomu najlepšiemu, aké možno vo svete nájsť. Côte-d'Or alebo „zlaté svahy” je názov jednej z burgundských apelácií, kde sa vyrába to najlepšie víno. Práve tu vznikajú také skvosty ako Pinot Noir alebo Chardonnay.

Údolie rieky Rhône

Jedna z najstarších a pritom najväčších vinárskych oblastí Francúzska je údolie rieky Rhône.

Rozprestiera sa od Palance až takmer k samotnému Stredozemnému moru. Hneď po Bordeaux je to z hľadiska výroby druhá najväčšia vinárska oblasť. Práve tu vznikajú výborné vína pochádzajúce z modrých odrôd Syrah alebo Grenache.

Jej história siaha až do 6. storočia p.n.l. a vinice, ktoré tu nájdeme, sú kolískou francúzskeho vinárstva.

Alsasko

Z geografického hľadiska je nám Alsasko najbližšou francúzskou vinárskou oblasťou. Nachádza sa na východe krajiny pri hraniciach s Nemeckom a patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim a najbohatším regiónom Francúzska.

Alsaské nápoje – ako víno, tak i pivo – sú známe na celom svete. Nie je sa však čomu diviť, pretože príroda v Alsasku nešetrila vodou, slnkom a tiež tou správnou pôdou, ktorá je k pestovaniu vínnej révy nutná. K najznámejším odrodám patrí Riesliang, Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner a Pinot Noir.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať