Ako spoznať vinárske oblasti vo Francúzsku?
Burgundsko
Pre svoju polohu uprostred Francúzska je nazývané jej srdcom. Jedná sa o kraj vínnej révy plný kvalitných reštaurácií a pivníc zameraných na degustáciu vína. Človeka si podmaní svojou krajinou, kúzelnými mestečkami a slávnou dijónskou horčicou, ktorá sa tu vyrába.
Burgundsko je najbohatšia vinárska oblasť vo Francúzsku a tamojšie víno patrí k tomu najlepšiemu, aké možno vo svete nájsť. Côte-d'Or alebo „zlaté svahy” je názov jednej z burgundských apelácií, kde sa vyrába to najlepšie víno. Práve tu vznikajú také skvosty ako Pinot Noir alebo Chardonnay.
Údolie rieky Rhône
Jedna z najstarších a pritom najväčších vinárskych oblastí Francúzska je údolie rieky Rhône.
Rozprestiera sa od Palance až takmer k samotnému Stredozemnému moru. Hneď po Bordeaux je to z hľadiska výroby druhá najväčšia vinárska oblasť. Práve tu vznikajú výborné vína pochádzajúce z modrých odrôd Syrah alebo Grenache.
Jej história siaha až do 6. storočia p.n.l. a vinice, ktoré tu nájdeme, sú kolískou francúzskeho vinárstva.
Alsasko
Z geografického hľadiska je nám Alsasko najbližšou francúzskou vinárskou oblasťou. Nachádza sa na východe krajiny pri hraniciach s Nemeckom a patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim a najbohatším regiónom Francúzska.
Alsaské nápoje – ako víno, tak i pivo – sú známe na celom svete. Nie je sa však čomu diviť, pretože príroda v Alsasku nešetrila vodou, slnkom a tiež tou správnou pôdou, ktorá je k pestovaniu vínnej révy nutná. K najznámejším odrodám patrí Riesliang, Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner a Pinot Noir.