1

Sherry, portské, tokajské a vermut – vína iné než všetky ostatné

Z mnohých druhov vína poďme vyzdvihnúť niektoré z tých najviac výraznejších a tiež vo svete veľmi rešpektovaných vín. Patrí medzi ne, okrem iných, sherry, portské, tokajské a vermut. Ak ste premýšľali, čo je na nich také jedinečné, mali by ste si prečítať tento článok!

Sherry

Sherry je španielskym alkoholizovaným vínom, v ktorom je obsah alkoholu v hraniciach 16 – 20 %. Proces výroby prebieha v otvorených sudoch a alkoholizovanie sa robí dolievaním brandy do vína. Sherry možno rozdeliť na niekoľko druhov podľa ich chuti. Najsladšie sherry je Pedro Ximenez, vyrábané z rovnomenného štepu, medzi suchými vínami vyniká sherry Fino.

Sherry známe je tiež pod názvami: jerez a xeres – všetky tieto názvy majú historické korene.

Jerez bolo vinárske centrum na Pyrenejskom poloostrove od 1100 p.n.l. Počas vlády Rimanov mesto nieslo názov Sherish, v roku 1264 Alfonso X. Múdry zmenil jeho názov na Xeres a potom na Jerez. Vtedy tiež vzrástla výroba a export sherry a tak koncom 16. storočia toto víno získalo v Európe titul najvýznamnejšieho vína vôbec.

Sherry možno piť hneď po fľaškovaní, dlhšie skladovanie nemá vplyv na jeho zrenie. Tradičné sherry pije sa z pohárov v tvare tulipánov nazývaných copita.

Portské

Rovnako ako sherry, portské je alkoholizovaným vínom s obsahom alkoholu okolo 20 %. To čo odlišuje portské od sherry je medzi inými oblasť (portské je portugalské víno) a proces alkoholizovania (v prípade portského sa do vína dolieva vínny destilát).

Suché a polosladké portské sa pije chladné na 12 °C ako aperitív. Sladké portské sa pri teplote 18 °C podáva ako dezert po jedle. Rovnako ako sherry, portské sa pije v pohároch v tvare tulipánov.

Portské delíme na 5 typov, ktoré sa líšia farbou, jasnosťou a obsahom cukru. Sú to Ruby, Tawny, Dated Port, Late Bottled Vintage a Vintage. Vintage je víno pochádzajúce len z najlepších ročníkov, fľaškované po dvoch rokoch skladovania v sudoch. Portské Vintage určené je na dlhé zrenie vo fľaškách a nikdy sa nepije hneď, ako je uvedené na trh.

Tokajské

To, čo odlišuje Tokajské od klasických vín, je fakt, že je jediným vínom vyrábaným so sušených hrozien. Vyrába sa v regióne Tokaj-Hegyalja čiže v severovýchodnom Maďarsku a v juhovýchodnej časti Slovenska.

Tokajské víno je známe a cenené už od 15. storočia. O jeho význame pre maďarskú kultúru a spolupatričnosť svedčí o ňom zmienka v maďarskej hymne.

Medzi tokajskými vínami môžeme odlíšiť medzi iným tokajské samorodné, čo označuje „vyikajúci z prírody“. Vyrába sa z netriedeného hrozna, takže tiež z nezrelého, zvädnutého a dokonca zhnilého. Takéto víno dozrieva dva roky a obsahuje 10 – 14 % alkoholu. Druhým populárnym tokajským vínom je tokaji aszú čiže suché víno len na báze dozretého a vysušeného ovocia.

Vermut

V nemeckom jazyku slovo „vermut“ znamená palina. Nie bez dôvodu sa takto volá tento druh vína – vermut je vínom aromatizovaným bylinnými prísadmi a korením (najčastejšie je to bolehlav, ale tiež to môže byť šalvia, koriander, klinček, muškátový oriešok, atď.). Vo svojej histórii bol najprv vermut liečivým nápojom - za vynálezcu bol považovaný obchodník Antonio Benedetto Carpano z Turína.

Tradične sa za najlepšie vermuty považujú tie vyrobené v Taliansku a Francúzsku. Obsah alkoholu sa pohybuje medzi 12 a 20 % a tak ako sherry a portské sú to vína alkoholizované brandy alebo vínnym destilátom. Nie sú to však vína zaradené medzi ušľachtilé vína. K najpopulárnejším vermutom sa radí Martini, Ciociosan a Chambry.

Vermuty podávame ako aperitív. Palina, ktorú obsahuje, podporuje trávenie. Vermut podávame chladený v pohári na whisky. Môžeme pridať aj kocky ľadu a plátok citróna.

  • H
    Hosť
    23. jún 2019, 20:06

    1. Tokaji Azsú (na Slovensku Tokajský výber) je sladké víno s zostatkovým cukrom min 120 g/l (pre Maďarsko) a 60 g/l (pre Slovensko, 3 putňový výber) a nie suché víno. 2. Tokaji Aszú (výber) je prvotriednym produktom každého tokajského vinára. 3. Druhým typom v čase keď nie je možné z dôvodu nízkeho cibébovania hrozna je Tokajské samorodné (tak ako sa urodilo). 4. Písať o hnilom hrozne je maximálne scestné, zavádzajúce a nechutné nakoľko sa jedná o ušľachtilú pleseň Botritis cinerea Person, ktorá v suchých a teplých jeseniach spôsobuje cibéby, z ktorých sa vyrábajú tokajské výbery. V prípade vlhkej jesene spôsobí hnilobu hrozna a tým znehodnotí úrodu, ktorá potom nekončí vo víne ale na komposte. Keby si tak autor po sebe prečítal čo napísal!

    Odpovedať

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať