0

Víno v dúhových farbách

Biele, červené a ružové – to sú farby vína, ktoré vám dokáže vymenovať asi každý človek, ktorého by ste sa spýtali. Vedeli ste však, že existujú aj vína v iných, dosť atypických farbách?

Vo francúzskej vinárskej oblasti Cahors sa vyrába víno, ktoré má čiernu farbu. V skutočnosti je to však silno koncentrované červené víno, ktoré je tak tmavé, že sa môže na prvý pohľad zdať až čierne. Aby čierne víno bolo ešte viac čierne, niektorí vinári do neho pridávajú sušené hrozienka. Toto víno sa používa hlavne pre kupáž (sceľovanie vína), čo je termín pre miešanie niekoľkých odrôd vína.

V centrálnej časti Francúzska a na západnom pobreží severnej Afriky sa vyrába víno, ktoré je šedé. Aj keď má toto víno veľmi jemnú farbu so šedým nádychom, je klasifikované ako ružové. Počas svojho pobytu v Nohant si toto víno obľúbil aj známy skladateľ Frédéric Chopin.

Toto ale nie sú všetky výnimočné vína. Vo vínnej farebnej škále môžete nájsť tiež žlté, oranžové a dokonca aj zelené vína.

To posledné sa vyrába v Portugalsku. V skutočnosti nie je zelené, len je tak pomenované. Toto označenie je určené pre mladé a svieže víno. Ide o ľahké, zväčša šumivé víno, ktoré sa podáva veľmi vychladené.

Žlté vína majú jantárový odtieň a patria k zriedkavo sa vyskytujúcim, drahým francúzskym vínam. Pred mnohými rokmi si vinári všimli, že ak sud nenaplnia až po okraj, na povrchu sa rozvinie povlak z droždia, ktorý chráni víno pred oxidáciou a kvasením. Vďaka tomu môže byť víno skladované až 6 rokov. Oranžové vína vďačia za svoju čajovú farbu muštu, ktorý má dlhší kontakt s farbivom šupky bieleho hrozna. Toto biele víno sa vyrába rovnaným spôsobom ako červené. Na rozdiel od zelených vín, dominujú v oranžových vínach ťažké medové a korenené chute.

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať