späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Hrášok

Zelený hrášok je jednou z najstarších plodín, ktoré ľudstvo pestuje. Najstaršie semená nájdené vo vykopávkach sa datujú asi 10 tisíc rokov staré. Hrášok pochádza z Ázie.

Ako vyzerá?

Hrášok rastie v strukoch. Vo vnútri sa nachádzajú malé zelené guľôčky – niekoľko v každom struku. Jedlou časťou sú guľôčky aj celé struky.

Aké má vlastnosti?

Zelený hrášok je neprávom podceňovaná zelenina. Obsahuje veľa cenných živín – medzi iným vitamíny A, C, E, K, vitamíny skupiny B a pre tehotné ženy cennú kyselinu listovú. V hrášku nájdeme tiež veľa dôležitých minerálnych látok – vápnik, fosfor, železo. Vláknina obsiahnutá vo vrchnej vrstve hráškových guľôčok podporuje tráviaci systém. Vitamíny A, C a E majú antioxidačné účinky. Kyselina nikotínová je zase zodpovedná za zníženie „zlého“ cholesterolu.

 

Nutričné hodnoty v 100 g hrášku:

• Energetická hodnota – 75 kcal

• Bielkoviny – 6,7 g

• Cukry – 17,0 g

• Tuky – 0,4 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať