Hrášok
Zelený hrášok je jednou z najstarších plodín, ktoré ľudstvo pestuje. Najstaršie semená nájdené vo vykopávkach sa datujú asi 10 tisíc rokov staré. Hrášok pochádza z Ázie.
Ako vyzerá?
Hrášok rastie v strukoch. Vo vnútri sa nachádzajú malé zelené guľôčky – niekoľko v každom struku. Jedlou časťou sú guľôčky aj celé struky.
Aké má vlastnosti?
Zelený hrášok je neprávom podceňovaná zelenina. Obsahuje veľa cenných živín – medzi iným vitamíny A, C, E, K, vitamíny skupiny B a pre tehotné ženy cennú kyselinu listovú. V hrášku nájdeme tiež veľa dôležitých minerálnych látok – vápnik, fosfor, železo. Vláknina obsiahnutá vo vrchnej vrstve hráškových guľôčok podporuje tráviaci systém. Vitamíny A, C a E majú antioxidačné účinky. Kyselina nikotínová je zase zodpovedná za zníženie „zlého“ cholesterolu.
Nutričné hodnoty v 100 g hrášku:
• Energetická hodnota – 75 kcal
• Bielkoviny – 6,7 g
• Cukry – 17,0 g
• Tuky – 0,4 g