späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Hrozno

Hrozno. História viniča siaha až do 4. tisícročia p.n.l. Jeho ovocie – hrozno – má guľaté alebo podlhovasté bobule. Jeho dužina je šťavnatá a pevná. V závislosti od odrody, farba šupky môže byť svetlozelená, ružová, červená alebo skoro čierna. Jednotlivé druhy sa medzi sebou líšia chuťou – od veľmi kyslej až po veľmi sladkú.

Aké má vlastnosti?

Už Hypokrates odporúčal konzumáciu hrozna, ako aj pitie najslávnejšieho nápoja, ktorý bol vyrábaný z tohto ovocia – vína. Hrozno je zdrojom draslíka a antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Navyše hrozno chráni organizmus pred srdcovými chorobami, blahodarne pôsobí na kardiovaskulárny systém, zmierňuje stres a reguluje prácu tráviaceho systému. Mimoriadne zdravé sú tmavé odrody ovocia a najmä ich šupka a jadierka.

Ako ho konzumovať?

V kuchyni sa hrozno najčastejšie používa v surovom stave, ale taktiež je vhodné na výrobu štiav, džemov a želé. Sušené hrozno, čiže hrozienka sa používajú do koláčov. Z kôstok hrozna sa získava olej, ktorý je vysoko cenený v gastronómii a kozmetickom priemysle. Vzhľadom na vysoký obsah cukru hrozno je zdravším variantom sladkej maškrty.

 

Nutričná hodnota v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota –60-70 kcal

• Bielkoviny – 0,5 g

• Cukry – 17,5 g

• Tuky – 0,2 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať