
Hrozno
Hrozno. História viniča siaha až do 4. tisícročia p.n.l. Jeho ovocie – hrozno – má guľaté alebo podlhovasté bobule. Jeho dužina je šťavnatá a pevná. V závislosti od odrody, farba šupky môže byť svetlozelená, ružová, červená alebo skoro čierna. Jednotlivé druhy sa medzi sebou líšia chuťou – od veľmi kyslej až po veľmi sladkú.
Aké má vlastnosti?
Už Hypokrates odporúčal konzumáciu hrozna, ako aj pitie najslávnejšieho nápoja, ktorý bol vyrábaný z tohto ovocia – vína. Hrozno je zdrojom draslíka a antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Navyše hrozno chráni organizmus pred srdcovými chorobami, blahodarne pôsobí na kardiovaskulárny systém, zmierňuje stres a reguluje prácu tráviaceho systému. Mimoriadne zdravé sú tmavé odrody ovocia a najmä ich šupka a jadierka.
Ako ho konzumovať?
V kuchyni sa hrozno najčastejšie používa v surovom stave, ale taktiež je vhodné na výrobu štiav, džemov a želé. Sušené hrozno, čiže hrozienka sa používajú do koláčov. Z kôstok hrozna sa získava olej, ktorý je vysoko cenený v gastronómii a kozmetickom priemysle. Vzhľadom na vysoký obsah cukru hrozno je zdravším variantom sladkej maškrty.
Nutričná hodnota v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota –60-70 kcal
• Bielkoviny – 0,5 g
• Cukry – 17,5 g
• Tuky – 0,2 g