Kivi
Kivi. Správny názov rastliny je aktinídia. Rastlina je lianou, ktorá rodí ovocie v podobe mäsitej bobule s mnohými semiačkami vo vnútri. Je pokrytá hnedou šupkou s malinkými chĺpkami. Existuje viac ako 90 druhov aktinídií:
Ako ho skladovať?
Za názov kivi vďačíme vtákom kivi, ktoré obľubovali toto ovocie. Kivi je možné skladovať počas dlhej doby, čo nemá vplyv na stratu vitamínov. Pri nulovej teplote je možné kivi skladovať až 9 mesiacov.
Aké má vlastnosti?
Hovorí sa, že kivi je najväčšia vitamínová bomba. Obsah vitamínu C v kivi je väčší ako v pomarančoch. Jedno ovocie sa vyrovná potrebnej dennej dávke vitamínu C u dospelého človeka. Vitamín C podporuje imunitu, pomáha pri nachladnutí a infekciách. Spolu s vitamínom E zabraňuje kôrnateniu ciev. Kivi obsahuje rovnaké množstvo draslíka ako banán, preto zmierňuje pocit únavy. Vápnik spolu s vitamínom K chráni proti osteoporóze. Srdcové glykozidy, ktoré sa nachádzajú v kivi podporujú činnosť srdca a celý obehový systém. Pektín naopak redukuje cholesterol.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 60 kalc
• Bielkoviny – 1,14 g
• Cukry – 11,6-14,7 g
• Tuky– 0,5 g