späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Kivi

Kivi. Správny názov rastliny je aktinídia. Rastlina je lianou, ktorá rodí ovocie v podobe mäsitej bobule s mnohými semiačkami vo vnútri. Je pokrytá hnedou šupkou s malinkými chĺpkami. Existuje viac ako 90 druhov aktinídií:

Ako ho skladovať?

Za názov kivi vďačíme vtákom kivi, ktoré obľubovali toto ovocie. Kivi je možné skladovať počas dlhej doby, čo nemá vplyv na stratu vitamínov. Pri nulovej teplote je možné kivi skladovať až 9 mesiacov.

Aké má vlastnosti?

Hovorí sa, že kivi je najväčšia vitamínová bomba. Obsah vitamínu C v kivi je väčší ako v pomarančoch. Jedno ovocie sa vyrovná potrebnej dennej dávke vitamínu C u dospelého človeka. Vitamín C podporuje imunitu, pomáha pri nachladnutí a infekciách. Spolu s vitamínom E zabraňuje kôrnateniu ciev. Kivi obsahuje rovnaké množstvo draslíka ako banán, preto zmierňuje pocit únavy. Vápnik spolu s vitamínom K chráni proti osteoporóze. Srdcové glykozidy, ktoré sa nachádzajú v kivi podporujú činnosť srdca a celý obehový systém. Pektín naopak redukuje cholesterol.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 60 kalc

• Bielkoviny – 1,14 g

• Cukry – 11,6-14,7 g

• Tuky– 0,5 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať