Pekinská kapusta
Pekinská kapusta pochádza z územia Číny a Japonska. Vo všeobecnosti sa pestaauje v mnohých regiónoch sveta s miernym podnebím. Má svetlozelené, niekedy zľahka žlté, pevné listy s bielymi žilkami.
Aké má vlastnosti?
Tento druh kapusty je veľmi bohatý na provitamín A, čiže betakarotén. Ten blahodarne pôsobí na funkciu zraku. Druhým cenným vitamínom je vitamín C, ktorý posilňuje náš imunitný systém a pomáha predchádzať prechladnutiam. Železo chráni pred anémiou a zinok reguluje srdcovú činnosť a krvný tlak. Pekinská kapusta sa odporúča jesť osobám, ktoré sa starajú o svoju postavu, pretože má nízky obsah kalórií.
Ako ju jesť?
Pekinská kapusta má jemnú chuť. Ideálne sa hodí do šalátov, ale rovnako dobrá je aj teplá – napríklad ako prídavok do polievok. Niektorí pripravujú plnenú kapustu práve z listov pekinskej kapusty.
Ako ju prechovávať?
Pekinská kapusta je veľmi trvanlivá a hodí sa na dlhodobé uchovávanie. Najlepšie miesto pre pekinskú kapustu je chladnička – v chlade môže vydržať aj niekoľko týždňov.
Nutričné hodnoty v 100 g pekinskej kapusty:
• Energetická hodnota – 12 kcal
• Bielkoviny – 1,2 g
• Cukry – 3,2 g
• Tuky – 0,2 g