späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Slivky

Slivky. História sliviek siaha až do doby starovekého Egypta. Ako nezvyčajné ovocie bolo vkladané do hrobov bohatých nebožtíkov. V hrobke tibetského architekta Ka našli archeológovia zásoby sušených sliviek, ktoré mali slúžiť ako dôstojné jedlo po smrti.

Ako vyzerajú?

Existuje približne 6 tisíc odrôd sliviek. Je to najrozpoznateľnejšie ovocie spomedzi kôstkových ovocí. Môžu byť zelené, žlté, červené, fialové, granátové alebo aj hnedé. Zvyčajne majú sladkú chuť, ale môžu byť aj kyslé, toto ovocie má okrúhly alebo podlhovastý tvar.

Medzi najpopulárnejšie odrody patria:

- maďarky – podlhovasté, šťavnaté, s tmavofialovou farbou a tuhou dužinou

- ringloty – žlté, zelené alebo červené, veľmi sladké s tuhou dužinou

- mirabelky – malé, jasnožltej farby, kyslé a trpké

Ako ich konzumovať?

Slivky vynikajúco chutia v surovom stave, ale sú vhodné aj do výpekov, na ďalšie spracovanie a ako prísada do kyslých jedál. Slivky môžu byť marinované, konzervované alebo sušené.

Aké majú vlastnosti?

Slivky sú výborným zdrojom draslíka, vlákniny a železa. Konzumácia sliviek zmierňuje zápchu, posilňuje cievy a zabraňuje ich praskaniu. Vďaka vysokému množstvu tiamínu, čiže vitamínu B1, ktorý priaznivo vplýva na nervový systém, sú slivky považované za ovocie, ktoré zlepšuje náladu.

Sušené slivky sa obsahom vitamínov nelíšia od čerstvých sliviek, dokonca obsahujú viac vitamínu A.

Ako ich vyberať?

Čerstvé slivky sú najmä pružné. Je potrebné vyberať si ovocie, ktoré nemá žiadne zafarbenia a je pokryté prirodzeným bielym povlakom. Povrch ovocia by mal byť bez poškodení a hnilôb.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 45 kcal

• Bielkoviny – 0,6 g

• Cukry – 11,7 g

• Tuky – 0,2 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať