
Pistáciové scones s jogurtom, medom a figami
Suroviny
Cesto
- 150 g polohrubej múky Belbake
- 150 g hladkej múky Belbake
- 24 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- štipka soli Kania
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g mletých pistácií Alesto
- kôra z 1 citróna
- 140 g masla Pilos
- 2 vajcia
- 70 ml mlieka Pilos
- 70 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- hrsť múky na pomučenie dosky Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %) na potretie
- 80 g nasekaných pistácií Alesto na posypanie
Krém
- 200 g mascarpone Milbona
- 200 g jogurtu gréckeho typu Pilos
- 80 g medu
Ešte budeme potrebovať
- 10 fíg
Potrebujeme
misky, metlička, plech na pečenie, papier na pečenie
POSTUP
Cesto
Do misky preosejeme múky , pridáme kypriace prášky, soľ, cukor, mleté pistácie a metličkou spojíme. Následne prisypeme kôru z citróna, na kocky nakrájané studené maslo a zapracujeme ručne do múky. V druhej miske zmiešame vajcia, mlieko, smotanu a vymiešame metličkou. Tekuté prísady vlejeme k sypkým a vypracujeme cesto. Hotové cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý rozrežeme na 8 rovnakých častí. Kúsky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme smotanou na šľahanie, posypeme pistáciami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Krém
V miske spolu ručne vyšľaháme mascarpone, jogurt a med.
Servírovanie
Scones rozrežeme, spodnú časť potrieme pripraveným krémom, naukladáme figy, prikryjeme vrchnou časťou a podávame.