
Datľový koláč s pekanovými orechami
Suroviny
- 160 g datlí
- 125 ml horúcej vody
- 155 g masla Pilos
- 40 g trstinového cukru Belbale
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy bikarbóny Belbake
- 130 g hladkej múky Belbake
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- štipka soli Kania
- 105 g pekanových orechov Alesto
Na vymastenie a vysypanie formy
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 lyžica hladkej múky Beblake
Ešte budeme potrebovať
- ľubovoľný kyslý džem
Potrebujeme
misa, ručný mixér, ponorný mixér, hlbší plech 30 x 21 x 6,3 cm
POSTUP
Na menšie kúsky nakrájané datle zalejeme horúcou vodou a odložíme na 10 minút na bok. Vo väčšej mise spolu vymiešame zmäknuté maslo a trstinový cukor do bledej peny. Postupne zašľaháme vajcia. Do zmäknutých ďatlí pridáme sódu bikarbónu a ponorným mixérom rozmixujeme na pastu. Datľovú pastu pridáme do pripraveného cesta, zamiešame hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Nakoniec prisypeme na menšie kúsky nakrájané pekanové orechy. Formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C cca 30 minút.
Servírovanie
Pripravený koláč podávame s kyslejším džemom podľa vlastnej chuti.