späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Špargľa

Špargľa je bylina pôvodom zo Stredomoria. Najstaršia zmienka o špargli pochádza zo starobylých malieb z roku 2700 p. n. l. nájdených v Egypte. Na Slovensko sa dostala až okolo 15. storočia.

Ako si vybrať?

Najchutnejšie sú mladé, hrubé a mäsité stonky. Mali by byť pevné, čisté a nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté. Existujú tri druhy špargle: zelená - charakteristická jemnou štruktúrou, biela - ktorá rýchlejšie drevnatie a málo obľúbená fialová - s najvýraznejšou chuťou.

Ako ju pripraviť?

Špargľa sa konzumuje uvarená v ľahko osolenej vode. Pred varením ju treba olúpať od vzdialenosti asi 3 cm pod hlávkou a následne ponoriť do vriacej vody tak, aby hlávky vyčnievali nad hladinu.

Aké má vlastnosti?

Špargľa je dobrým zdrojom kyseliny listovej, betakaroténu a vitamínu C. Má močopudné, tonizujúce a upokojujúce účinky. Vďaka tomu, že je ľahko stráviteľná a nízkokalorická, odporúča sa ľuďom, ktorí držia diétu. Špargľa je považovaná taktiež za silné afrodiziakum. Starí Rimania ju venovali bohyni lásky - Venuši.

 

Nutričná hodnota v 100 g špargle:

• Energetická hodnota – 18 kcal

• Bielkoviny – 1,9 g

• Cukry – 3,7 g

• Tuky – 0,2 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať