Špargľa
Špargľa je bylina pôvodom zo Stredomoria. Najstaršia zmienka o špargli pochádza zo starobylých malieb z roku 2700 p. n. l. nájdených v Egypte. Na Slovensko sa dostala až okolo 15. storočia.
Ako si vybrať?
Najchutnejšie sú mladé, hrubé a mäsité stonky. Mali by byť pevné, čisté a nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté. Existujú tri druhy špargle: zelená - charakteristická jemnou štruktúrou, biela - ktorá rýchlejšie drevnatie a málo obľúbená fialová - s najvýraznejšou chuťou.
Ako ju pripraviť?
Špargľa sa konzumuje uvarená v ľahko osolenej vode. Pred varením ju treba olúpať od vzdialenosti asi 3 cm pod hlávkou a následne ponoriť do vriacej vody tak, aby hlávky vyčnievali nad hladinu.
Aké má vlastnosti?
Špargľa je dobrým zdrojom kyseliny listovej, betakaroténu a vitamínu C. Má močopudné, tonizujúce a upokojujúce účinky. Vďaka tomu, že je ľahko stráviteľná a nízkokalorická, odporúča sa ľuďom, ktorí držia diétu. Špargľa je považovaná taktiež za silné afrodiziakum. Starí Rimania ju venovali bohyni lásky - Venuši.
Nutričná hodnota v 100 g špargle:
• Energetická hodnota – 18 kcal
• Bielkoviny – 1,9 g
• Cukry – 3,7 g
• Tuky – 0,2 g