späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Tekvica

Tekvica. História dyne siaha do roku 7000 p.n.l. – zo zistení archeológov vyplýva, že už vtedy bola pestovaná na území súčasného Peru. V súčasnosti sú dyne pestované na celom svete a sú široko využívané v kuchyni. Zelenina má asi 120 druhov a približne 800 odrôd, ktoré sa medzi sebou líšia tvarom, farbou a rozmermi. Tekvice dokážu narásť až do váhy 200 kg. Držiteľkou rekordu bola tekvica vypestovaná v roku 2010 a mala váhu 821 kg! V obchodoch je však dostupná zelenina s podstatne nižšou váhou. Miniatúrne varianty s fantastickými farbami môžu byť dokonalou jesennou ozdobou.

Ako ju konzumovať?

Dužina sa výborne hodí na prípravu polievok, dezertov, koláčov a príloh, naopak jadierka sú zdravou pochúťkou a prílohou k výpekom.

Ako ju skladovať?

Tekvicu je možné skladovať dlhodobo, dokonca až 6 mesiacov pod podmienkou, že teplota neprekročí 15 °C a zelenina je skladovaná na tmavom a vzdušnom mieste.

Aké má vlastnosti?

Tekvica je dokonalým zdrojom betakaroténu. Je ľahko stráviteľná a zriedkakedy vyvoláva alergie -preto je vhodnou stravou pre bábätká. Naopak jadierka majú vysoký obsah fosforu, železa, draslíka, magnézia, cínu a taktiež tokoferolu, ktorý sa nazýva aj „vitamínom plodnosti“. Tekvicu ako afrodiziakum oceňovali už Indiáni. V ľudovej medicíne boli jadierka tekvice odporúčané ako liek proti parazitom.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 28 kcal

• Bielkoviny – 1,3 g

• Cukry – 7,7 g

• Tuky – 0,3 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info