späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Tekvica

Tekvica. História dyne siaha do roku 7000 p.n.l. – zo zistení archeológov vyplýva, že už vtedy bola pestovaná na území súčasného Peru. V súčasnosti sú dyne pestované na celom svete a sú široko využívané v kuchyni. Zelenina má asi 120 druhov a približne 800 odrôd, ktoré sa medzi sebou líšia tvarom, farbou a rozmermi. Tekvice dokážu narásť až do váhy 200 kg. Držiteľkou rekordu bola tekvica vypestovaná v roku 2010 a mala váhu 821 kg! V obchodoch je však dostupná zelenina s podstatne nižšou váhou. Miniatúrne varianty s fantastickými farbami môžu byť dokonalou jesennou ozdobou.

Ako ju konzumovať?

Dužina sa výborne hodí na prípravu polievok, dezertov, koláčov a príloh, naopak jadierka sú zdravou pochúťkou a prílohou k výpekom.

Ako ju skladovať?

Tekvicu je možné skladovať dlhodobo, dokonca až 6 mesiacov pod podmienkou, že teplota neprekročí 15 °C a zelenina je skladovaná na tmavom a vzdušnom mieste.

Aké má vlastnosti?

Tekvica je dokonalým zdrojom betakaroténu. Je ľahko stráviteľná a zriedkakedy vyvoláva alergie -preto je vhodnou stravou pre bábätká. Naopak jadierka majú vysoký obsah fosforu, železa, draslíka, magnézia, cínu a taktiež tokoferolu, ktorý sa nazýva aj „vitamínom plodnosti“. Tekvicu ako afrodiziakum oceňovali už Indiáni. V ľudovej medicíne boli jadierka tekvice odporúčané ako liek proti parazitom.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 28 kcal

• Bielkoviny – 1,3 g

• Cukry – 7,7 g

• Tuky – 0,3 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať