Uhorka
Uhorka je zeleninou, ktorá sa pestuje už viac ako 3 tisíc rokov. V súčasnej dobe sa pestuje na celom svete počas celého roka – na čerstvom vzduchu, ako aj v skleníkoch. Uhorky patria do čeľade tekvicovitých - do tej istej čeľade ako melóny, tekvice alebo cukety.
Rozlišujeme dve odrody:
• šalátová uhorka – má rôznu dĺžku, tmavozelenú farbu, hladkú a lesklú šupku
• uhorka nakladačka – kratšia, s drsnejšou šupkou
Aké má vlastnosti?
Uhorka sa skladá z 50% vody. Má nízky obsah kalórií. Nemá vysokú nutričnú hodnotu – obsahuje stopové prvky vitamínu A, C a mikroprvky draslíka, fosforu, magnézia a vápnika. Uhorka je rastlina, ktoré má osviežujúce účinky – používa sa do studených, osviežujúcich a očisťujúcich nápojov. Vzhľadom na prítomnosť draslíka má močopudné vlastnosti a odporúča sa osobám, ktoré majú problémy s močovými cestami.
Energetické hodnoty v 100 g uhoriek:
• Energetická hodnota – 8-14 kcal
• Bielkoviny – 0,6 g
• Cukry – 1,8 g
• Tuky– 0,1 g