späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Uhorka

Uhorka je zeleninou, ktorá sa pestuje už viac ako 3 tisíc rokov. V súčasnej dobe sa pestuje na celom svete počas celého roka – na čerstvom vzduchu, ako aj v skleníkoch. Uhorky patria do čeľade tekvicovitých - do tej istej čeľade ako melóny, tekvice alebo cukety.

Rozlišujeme dve odrody:

• šalátová uhorka – má rôznu dĺžku, tmavozelenú farbu, hladkú a lesklú šupku

• uhorka nakladačka – kratšia, s drsnejšou šupkou

Aké má vlastnosti?

Uhorka sa skladá z 50% vody. Má nízky obsah kalórií. Nemá vysokú nutričnú hodnotu – obsahuje stopové prvky vitamínu A, C a mikroprvky draslíka, fosforu, magnézia a vápnika. Uhorka je rastlina, ktoré má osviežujúce účinky – používa sa do studených, osviežujúcich a očisťujúcich nápojov. Vzhľadom na prítomnosť draslíka má močopudné vlastnosti a odporúča sa osobám, ktoré majú problémy s močovými cestami.

 

Energetické hodnoty v 100 g uhoriek:

• Energetická hodnota – 8-14 kcal

• Bielkoviny – 0,6 g

• Cukry – 1,8 g

• Tuky– 0,1 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať