Banánové lievance s čokoládou
Cesto
- 4 banány (ideálne prezreté)
- 60 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 30 ml roztopeného masla Pilos
- 2 vajcia
- 30 g trstinového cukru Belbake
- 100 g polohrubej múky Castello
- 100 g hladkej špaldovej múky Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Castello
Čokoládová omáčka
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g horkej čokolády J. D. Gross (70 % kakaa)
Ešte potrebujeme
- 4 banány
- 30 ml prepusteného masla
POSTUP
POTREBUJEME
- pučidlo na zemiaky alebo vidličku
- gril
- grilovaciu platňu
- grilovacie kliešte
Cesto
Ošúpané banány popučíme vo väčšej miske na kašu. Primiešame mlieko, roztopené maslo a vajcia. Prisypeme sypké ingrediencie a premiešame. Lievance opekáme na rozpálenej grilovacej platni potretej prepusteným maslom z obidvoch strán dozlatohneda.
Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a lievance sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo alebo kokosový olej. Postup ako pripraviť prepustené maslo nájdete tu.
Čokoládová omáčka
V ohňovzdornej miske zohrejeme smotanu. Pridáme čokoládu nalámanú na menšie kúsky a rozmiešame dohladka. Ošúpané banány pozdĺžne prepolíme a reznou stranou položíme na rošt rozpáleného grilu.
Servírovanie
Lievance podávame s grilovanými banánmi poliate čokoládovou omáčkou.