Yorkshirský puding so zmrzlinou a karamelom
Karamel
- 240 ml jablkového cideru
- 240 g trstinového cukru Belbake
- 60 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 140 g masla Pilos
- 4 jablká
Puding
- 80 ml slnečnicového oleja Vita D‘Or
- 4 vajíčka
- štipka soli Belbake
- 200 g hladkej múky Belbake
- 200 ml mlieka Pilos
Ešte budeme potrebovať
- 500 g vanilkovej zmrzliny Hatherwood
Postup
POTREBUJEME
- hlboký hrniec
- panvicu
- plech na muffiny
- metličku na šľahanie
Karamel
Jablčný cider zredukujeme na miernom ohni na 1/4 objemu (z 240 ml na 60 ml). Pridáme cukor, smotanu a 120 g masla a varíme, kým vznikne hustý karamel.
Jablká očistíme, nakrájame na kocky a domäkka orestujeme na zvyšných 20 g masla. K orestovaným jablkám primiešame karamel.
Puding
Plech na muffiny vylejeme slnečnicovým olejom do výšky 1 cm a vložíme na 20 minút do rúry vyhriatej na 190 °C.
Medzitým vymiešame vajíčka so soľou, múkou a mliekom na hladké cesto. Pripravené cesto nalejeme do rozpálenej formy na muffiny do 2/3 výšky formy.
Tip: Cesto prelejeme do džbánu alebo odmerky so zobáčikom, aby sa dalo jednoducho a rýchlo naliať do formy. Dávame pozor, aby sme ho nenaliali na kraje bez oleja, pudingy by sa „nezdvihli“.
Pečieme približne 20 minút, kým sa pudingy nenafúknu a nezhnednú. Počas pečenia rúru neotvárame. Upečené pudingy necháme vychladnúť.
Servírovanie
Puding podávame s vanilkovou zmrzlinou a teplým jablčným karamelom.